POVERENIK
ZA INFORMACIJE OD JAVNOG ZNAČAJA
I ZAŠTITU PODATAKA O LIČNOSTI

logo novi


POVERENIK
ZA INFORMACIJE OD JAVNOG ZNAČAJA
I ZAŠTITU PODATAKA O LIČNOSTI



logo novi

POVERENIK
ZA INFORMACIJE OD JAVNOG ZNAČAJA I ZAŠTITU PODATAKA O LIČNOSTI

Čitaj mi

JKP „Direkcija za javni prevoz grada Niša“, kao organ javne vlasti, „pronašla“ je novi način izigravanja i otežavanja ostvarivanja prava na slobodan pristup informacijama od javnog značaja, tako što odbija da prima akte koje joj upućuje Poverenik.

Naime, Direkcija je najpre odbila da primi akt Poverenika za informacija od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti od 16.10.2018. godine, kojim joj je naloženo da se izjasni na žalbu novinara Južnih vesti, izjavljenu zbog tzv. „ćutanja uprave“. Nakon toga nije primila ni rešenje Poverenika od 18.03.2019. godine, kojim joj je naloženo davanje informacija. Pošiljka se Povereniku vratila kao neuručena, sa napomenom dostavljača da je dostava pokušana 21. i 22.03.2019. godine i da je zbog neuručenja iste, ostavljeno obaveštenje u poslovnoj prostoriji organa. Ni nakon proteka roka od 15 dana, nakon ostavljanja obaveštenja, organ nije preuzeo pomenuto pismeno.

Poverenik je o ovom slučaju, bez odlaganja, obavestio Upravnu inspekciju, radi preduzimanja daljih mera iz njihove nadležnosti, budući da je onemogućavanje i otežavanje ostvarivanja prava na pristup informacijama od javnog značaja sankcionisano kao poseban prekršaj. Informacije koje su tražene odnose se na trošenje javnog novca i raspolaganje sredstvima rada, tj. na sve isplate vršene zameniku direktora i portparolu Direkcije i još jednom zaposlenom, kao i na zakonitost korišćenja tačno određenih autobusa (putni nalozi za tačno određen period i dokumenta o davanju dozvole za uključivanje u saobraćaj).

Poverenik podseća da je pravo na slobodan pristup informacijama od javnog značaja jedno od osnovnih ljudskih i građanskih prava i sloboda, zajemčeno Ustavom, i da su organi javne vlasti dužni da po zahtevima za pristup informacijama i aktima Poverenika postupaju u skladu sa zakonom, poštujući načela „dobre uprave“ i principe transparentnosti rada.


Zbirni mesečni statistički podaci
na dan 29.2.2024.

U PROCEDURI: 13.491
OBRAĐENO: 151.189

Opširnije...