POVERENIK
ZA INFORMACIJE OD JAVNOG ZNAČAJA
I ZAŠTITU PODATAKA O LIČNOSTI

logo novi


POVERENIK
ZA INFORMACIJE OD JAVNOG ZNAČAJA
I ZAŠTITU PODATAKA O LIČNOSTI



logo novi

POVERENIK
ZA INFORMACIJE OD JAVNOG ZNAČAJA I ZAŠTITU PODATAKA O LIČNOSTI

Čitaj mi

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Milan Marinović i ministar državne uprave i lokalne samouprave Branko Ružić održali su sastanak kojim je potvrđen nastavak dobre saradnje dve institucije.

Uz čestitke na izboru, ministar Ružić je informisao Poverenika Marinovića o aktivnostima koje Ministarstvo preduzima kako u primeni propisa u oblasti informacija od javnog značaja i zaštite podataka o ličnosti, tako i o aktivnostima na unapređenju normativnog ;okvira.

Tema sastanka bile su i novine koje se predlažu u Nacrtu zakona o izmenama i dopunama Zakona o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja, a koji je u finalnoj fazi usaglašavanja teksta. Iako je Zakon o slobodnom pristupu ocenjen kao jedan od najboljih u svetu u ovoj oblasti od strane eminentnih međunarodnih nevladinih organizacija, praksa je pokazala da postoji potreba da se zakon dodatno unapredi kako bi se obezbedila njegova puna primena, uključujući i jačanje službe Poverenika.

Rad nezavisnih tela, kao korektivni faktor, od izuzetnog je značaja za razvoj svakog demokratskog društva, istakao je ministar Ružić iz kog razloga nastavljamo saradnju u ostvarenju zajedničkog cilja i unapređenju ove oblasti.  

Poverenik je istakao da, na bazi iskustva u odnosu na komunikaciju i saradnju koju je imao sa ministrom Ružićem na funkciji koju je prethodno obavljao, je ubeđen da će se i inače dobra saradnja Poverenika i Ministarstva za državnu upravu nastaviti i produbiti u narednom periodu, posebno s toga što suštinski dele iste ciljeve. Takođe je ukazano na neke članove Nacrta Zakona o slobodnom pristupu informacijama o kojima bi trebalo razmisliti u smislu njihove izmene i dorade.


Zbirni mesečni

statistički podaci

Na dan 29.3.2024.

U PROCEDURI: 13.460

OBRAĐENO: 153.085

Opširnije...