Čitaj mi

Povodom brojnih napisa u štampanim medijima i izveštavanja u elektronskim medijima o nedavnoj otmici devojčice Monike Karimanović, Poverenik obaveštava javnost da se na obradu podataka o ličnosti u svrhu objavljivanja informacija u medijima, ne primenjuje skoro ceo Zakon o zaštiti podataka o ličnosti, ako je u konkretnom slučaju to neophodno u cilju zaštite slobode izražavanja i informisanja.

Međutim, nezavisno od toga što se postupanje medija uređuje drugim propisima, Poverenik smatra za shodno da ukaže da u velikom broju medijskih izveštaja o otmici Monike Karimanović, nije vođeno računa o poštovanju prava na privatnost same devojčice i njene porodice.

Senzacionalističko izveštavanje u ovom slučaju je krajnje neetičko i nedobronamerno, potpuno neprimereno iznosi brojne podatke o ličnosti žrtve otmice, uključujući i podatke o njenom zdravlju, čime je dvostruko viktimizuje.

Izveštavanje o ovom slučaju ukazuje na to da mediji više vode računa o povećanju svog tiraža, odnosno gledanosti, nego o zaštiti privatnosti dvanaestogodišnje devojčice u jednom više nego osetljivom trenutku.

Poverenik apeluje na medije, ali i nadležne organe i institucije, da ubuduće u potpunosti poštuju pravo na privatnost lica, pogotovo kada je u pitanju dete i podaci o zdravlju deteta.


Zbirni mesečni statistički podaci
iz oblasti dostupnosti informacijama
i zaštite podataka o ličnosti
na dan 31.5.2020.

U PROCEDURI: 3.337
OBRAĐENO: 90.777

Opširnije...
 Portal otvorenih podataka