Čitaj mi

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Milan Marinović, pozdravlja opredeljenje Narodne skupštine da na dnevni red Prve sednice Prvog redovnog zasedanja u 2020. godini, koja je zakazana za 2 mart 2020. godine, stavi kao treću tačku dnevnog reda Predlog Zakona o potvrđivanju Protokola o izmenama i dopunama Konvencije o; zaštiti lica u odnosu na automatsku obradu ličnih podataka (poznatiji kao Konvencija 108+).

Poverenik podseća da je 18.3.2019. godine podneo Vladi RS inicijativu da Republika Srbija potpiše ovaj protokol kojim se modernizuje i unapređuje Konvencija 108. Najvažnije novine u Protokolu odnose se na zahteve u pogledu načela proporcionalnosti i zakonitosti, kao i transparentnosti obrade, proširenja kategorije osetljivih podataka, propisivanja obaveza prijavljivanja povrede podataka, obezbeđivanja uslova da se načela zaštite podataka primenjuju na sve aktivnosti obrade uključujući i nacionalnu bezbednost, poštovanje nezavisnosti organa za zaštitu podataka, kao i jačanje međunarodne saradnje.

Vlada RS je 22. novembra 2019. godine, nekoliko meseci nakon inicijative Poverenika, potpisala ovaj protokol.

Nakon donošenja ovog zakona, Srbija će se priključiti još uvek malom broju država članica Saveta Evrope koje su ratifikovale predmetni protokol.


Zbirni mesečni statistički podaci
iz oblasti dostupnosti informacijama
i zaštite podataka o ličnosti
na dan 31.5.2020.

U PROCEDURI: 3.337
OBRAĐENO: 90.777

Opširnije...
 Portal otvorenih podataka