POVERENIK
ZA INFORMACIJE OD JAVNOG ZNAČAJA
I ZAŠTITU PODATAKA O LIČNOSTI

logo novi


POVERENIK
ZA INFORMACIJE OD JAVNOG ZNAČAJA
I ZAŠTITU PODATAKA O LIČNOSTI



logo novi

POVERENIK
ZA INFORMACIJE OD JAVNOG ZNAČAJA I ZAŠTITU PODATAKA O LIČNOSTI

Čitaj mi

Danas je u organizaciji Poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti, Misije OEBS u Srbiji, Koalicije za slobodu pristupa informacijama, Udruženja novinara Srbije i Nezavisnog udruženja novinara Srbije, održan skup posvećen obeležavanju Međunarodnog dana prava javnosti da zna. Ovaj dan se u Republici Srbiji tradicionalno obeležava već 15. put.

Usled situacije koja je prouzrokovana virusom SARS-CoV-2, ove godine Međunarodni dan prava javnosti da zna obeležen je u skladu sa propisanim merama nadležnih organa. Naime, samo dobitnici nagrada i govornici su prisustvovali u svečanoj sali Kluba poslanika uz poštovanje propisanih preventivnih mera, dok su svi ostali zainteresovani mogli da prate događaj uživo.

Govornici su bili: g. Milan Marinović, poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti; nj.e. Sem Fabrici, šef Delegacije Evropske unije u Srbiji;; nj.e. Andrea Oricio, šef Misije OEBS u Srbiji; gđa Nadia Ćuk, zamenica šefa Kancelarije Saveta Evrope u Beogradu i g. Majk de la Rosa, direktor Misije  USAID u Srbiji.

Poverenik je izjavio da se ove godine Međunarodni dan prava javnosti da zna obeležava u neuobičajenim okolnostima usled pandemije SARS-CoV-2, ali da pravo na pristup informacijama od javnog značaja nije bilo ograničeno ni u jednom trenutku čak ni u vanrednom stanju. Takođe, naglasio je da se već duže vreme odvija proces izmena i dopuna Zakona o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja te da se očekuje da će se ovaj proces intenzivirati nakon izbora nove Vlade RS, da će rezultirati učvršćivanjem i unapređivanjem načela transparentnosti u radu organa vlasti, kao i podizanjem stepena odgovornosti za nesprovođenje Zakona ili za povredu prava i obaveza  uređenih zakonom.

Komisija koju čine predsednici novinarskih udruženja UNS-a i NUNS-a, predstavnik akademske zajednice, predstavnik organizacije Koalicije za slobodu pristupa informacijama i poverenik, odlučila je da priznanja dodeli u nekim od posebnih kategorija organa vlasti, a priznanja je uručio poverenik Milan Marinović.

Priznanja su dodeljena:

  • za najbolji Informator o radu - Višem sudu u Kraljevu,
  • za doprinos afirmisanju prava javnosti da zna u kategoriji najviših organa - Vrhovnom kasacionom sudu,
  • za doprinos afirmisanju prava javnosti da zna u kategoriji republičkih organa - Ministarstvu kulture i informisanja,
  • za doprinos afirmisanju prava javnosti da zna u kategoriji pravosudnih organa - Osnovnom sudu u Zaječaru,
  • za doprinos afirmisanju prava javnosti da zna u kategoriji lokalnih organa javne vlasti - Opštini Svrljig,
  • za doprinos afirmisanju prava javnosti da zna u kategoriji pokrajinskih organa javne vlasti - Pokrajinskom sekretarijatu za socijalnu politiku, demografiju i ravnopravnost polova.

Komisija za dodelu priznanja odlučila je da i ove godine ne dodeli posebno priznanje za najveći doprinos afirmisanju prava javnosti da zna (statueta).

Pomoćnica generalnog sekretara Slavoljupka Pavlović predstavila je Publikaciju IX –  „Stavovi i mišljenja Poverenika“, koja je od danas dostupna na sajtu Poverenika u delu Publikacije.

Snimak događaja može se pogledati na zvaničnom Youtube kanalu Poverenika: 

.


Zbirni mesečni statistički podaci
na dan 29.2.2024.

U PROCEDURI: 13.491
OBRAĐENO: 151.189

Opširnije...