Čitaj mi

Danas se širom sveta obeležava Svetski dan slobode medija. Proslavljajući ovaj dan, poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Milan Marinović poziva sve organe vlasti da poštuju slobodu medija i izražavanja i njihovo pravo na pristup informacijama od javnog značaja. Poverenik ukazuje da organi vlasti moraju da transparentno i blagovremeno objavljuju informacije kojima raspolažu.

„ Koliko je važna uloga slobodnog novinarstva pokazala je i ova globalna pandemija COVID-19, kroz potrebu da se građanima pruže proverene, pravovremene i pouzdane informacije. Novinari su svoj zadatak u ovim teškim uslovima uspešno uradili. Sloboda medija predstavlja temelj demokratskog društva, vladavine prava, uvažavanja različitosti i poštovanja dostojanstva“, ističe poverenik Milan Marinović.

Poverenik još jednom zahvaljuje svim medijima na poštovanju privatnosti i zaštite podataka o ličnosti lica koja su pozitivna na koronavirus, objavljujući samo minimum neophodnih podataka u cilju zaštite javnog zdravlja i smanjenja broja obolelih.


 Portal otvorenih podataka

Zbirni mesečni statistički podaci iz oblasti dostupnosti informacijama i zaštite podataka o ličnosti

na dan 30.4.2021.
U PROCEDURI: 3.535
OBRAĐENO: 100.308

Opširnije...