POVERENIK
ZA INFORMACIJE OD JAVNOG ZNAČAJA
I ZAŠTITU PODATAKA O LIČNOSTI

logo novi


POVERENIK
ZA INFORMACIJE OD JAVNOG ZNAČAJA
I ZAŠTITU PODATAKA O LIČNOSTI



logo novi

POVERENIK
ZA INFORMACIJE OD JAVNOG ZNAČAJA I ZAŠTITU PODATAKA O LIČNOSTI

Zastarelo
Čitaj mi

Poverenik za informacije od javnog značaja pozvao je još jednom sve državne organe da izvrše svoje obaveze predviđene Zakonom o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja. Poverenik je ukazao na to da je istekao rok u kome su državni organi trebali da sačine i objave, uključujući i internet, Informatore o svom radu, kao i da dostave godišnje izveštaje o radnjama preduzetim na primeni Zakona o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja.

Poverenik Rodoljub Šabić je posebno ukazao na sledeće:

„To što su istekli rokovi za izvršenje obaveza, naravno, nikako ne može da znači da su obaveze prestale, naprotiv.

Veliki broj organa vlasti nije izvršio obaveze i potrebno je da to učine što pre. Uz uvažavanje činjenice da u određenim slučajevima postoje objektivni razlozi koji otežavaju izvršavanje obaveza, jasno je da, bez odlaganja, treba preduzeti sve da se ti razlozi otklone.

Masovno neizvršavanje zakonskih obaveza uvek je nešto što treba da brine. Posebno, kada se radi o neizvršavanju obaveza od strane organa vlasti. Odgovorni su dužni da preduzmu sve što je potrebno da takva praksa prestane, a organi vlasti treba vode računa o tome da u pogledu izvršavanja obaveza predstavljaju primer za građane.“

 


Zbirni mesečni

statistički podaci

Na dan 29.3.2024.

U PROCEDURI: 13.460

OBRAĐENO: 153.085

Opširnije...