POVERENIK
ZA INFORMACIJE OD JAVNOG ZNAČAJA
I ZAŠTITU PODATAKA O LIČNOSTI

logo novi


POVERENIK
ZA INFORMACIJE OD JAVNOG ZNAČAJA
I ZAŠTITU PODATAKA O LIČNOSTI



logo novi

POVERENIK
ZA INFORMACIJE OD JAVNOG ZNAČAJA I ZAŠTITU PODATAKA O LIČNOSTI

Čitaj mi

1  „Ovaj dan se obeležava u iščekivanju usvajanja Nacrta zakona o izmenama i dopunama Zakona o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja, koji bi trebalo da dovede do lakšeg, većeg i efikasnijeg ostvarivanja ovog prava“, poručio je danas poverenik Milan Marinović, povodom obeležavanja Međunarodnog dana prava javnosti da zna.

Institucija Poverenika bi usvajanjem ovih izmena i dopuna zakona, dobila pravo da zahteva od bilo kog organa vlasti u Srbiji uvid u informacije i traži dostavljanje svih dokumenata kojim bi utvrdila da li je došlo do prekršaja. Takođe, bilo bi sankcionisano „ćutanje uprave“ na podnet zahtev za slobodan pristup informacijama od javnog značaja izricanjem novčane kazne u fiksnom iznosu od strane Poverenika.

Pored poverenika Marinovića, u uvodnom izlaganju učestvovali su i predstavnici stranih delegacija: šef Delegacije EU u Srbiji nj.e. Emanuele Žiofre, šef Misije OEBS u Srbiji nj.e. Jan Bratu, šef Misije Saveta Evrope u Beogradu g. Tobias Flesenkemper i vršilac dužnosti direktora Misije USAID u Srbiji gđa Suzan Fric.

Oni su se saglasili da su izmene zakona neophodne kako bi se povećala transparentnost u radu organa javne vlasti i pohvalili rad institucije Poverenika u cilju unapređenja prava javnosti da zna, kao značajnoj podršci jačanju demokratije u Srbiji.

Poverenik je dodelio i nagrade organima koji su svojim radom doprineli unapređenju prava na slobodan pristup informacijama za 2021. godinu. U kategoriji najviših državnih organa nagrada je dodeljena Vrhovnom kasacionom sudu, u kategoriji republičkih organa Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave, u kategoriji pravosudnih organa Apelacionom sudu u Kragujevcu, u kategoriji pokrajinskih organa Skupštini AP Vojvodine, u kategoriji lokalnih organa javne vlasti Opštini Despotovac i za najbolji informator o radu nagrada je dodeljena Višem sudu u Kragujevcu.

Nakon dve godine bez laureata, posebno priznanje za najveći doprinos afirmisanju prava na pristup informacijama dobio je USAID, koji je kroz Projekat za odgovornu vlast pružao veliku pomoć u podizanju vidljivosti institucije Poverenika, u izradi logoa, organizaciji velikog broja obuka, edukativnih materijala i foruma na temu aktuelnih pitanja iz oblasti ovog prava.

;„Ukoliko Nacrt zakona bude usvojen, Poverenik bi dobio mogućnost da otvori kancelarije i izvan svog sedišta čime bi konačno svi građani Srbije imali jednaku mogućnost pristupa ovoj instituciji“, rekao je poverenik Marinović na kraju događaja.

Pomoćnica generalnog sekretara Slavoljupka Pavlović predstavila je jubilarnu X publikaciju „Stavovi i mišljenja Poverenika“.

Ovaj dan obeležava se 16. put zaredom, u saradnji sa Misijom OEBS. Snimak događaja može se pogledati na zvaničnom

.


Zbirni mesečni

statistički podaci

Na dan 29.3.2024.

U PROCEDURI: 13.460

OBRAĐENO: 153.085

Opširnije...