POVERENIK
ZA INFORMACIJE OD JAVNOG ZNAČAJA
I ZAŠTITU PODATAKA O LIČNOSTI

logo novi


POVERENIK
ZA INFORMACIJE OD JAVNOG ZNAČAJA
I ZAŠTITU PODATAKA O LIČNOSTIlogo novi

POVERENIK
ZA INFORMACIJE OD JAVNOG ZNAČAJA I ZAŠTITU PODATAKA O LIČNOSTI

Čitaj mi

  

Initiativa 2020 

Na sastanku Inicijative 2020. istaknuta je neophodnost postojanja samostalnih i nezavisnih državnih organa i obezbeđivanje njihovog nesmetanog rada

Druga regionalna Konferencija Inicijative 2020, udruženja koje okuplja nezavisne organe iz zemalja regiona koje se bave zaštitom prava na pristup informacijama od javnog značaja, održana je na Bledu od 3. do 5. oktobra 2021. godine.  Svrha udruženja je saradnja i razmena iskustava i prakse, kao i promocija i zaštita prava na pristup informacijama.

Na ovogodišnjoj Konferenciji učestvovali su poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Milan Marinović i zamenica poverenika Sanja Unković. Učesnici su se osvrnuli na zakonska rešenja u ovoj oblasti ljudskih prava i skrenuli pažnju na značajno promenjene okolnosti rada organa javne vlasti tokom posebnih epidemioloških mera usled COVID-19. Ukazano je da je u svim zemljama regiona primetan trend povećanja broja zahteva za pristup informacijama od javnog značaja i naglašena je uloga i važnost nezavisnih državnih organa.

Nakon rasprave o trendovima i izazovima u primeni nacionalnih propisa o ostvarivanju prava na pristup informacijama, konstatovano  je da zemlje regiona imaju slične probleme u svom radu, te su učesnici odlučili da  će jačati međusobnu institucionalnu saradnju, uključujući učestvovanje u projektima, međusobnim radnim posetama i studijskoj razmeni zaposlenih radi jačanja kapaciteta i razmene dobrih praksi u pristupu informacijama. Takođe, je dogovoreno da se usvoji  zajednička deklaracija o potrebi osiguranja nezavisnosti organa koji se bave pristupom javnim informacijama i podrže napori za dobijanje sredstava za aktivnosti Inicijative 2020.

Učesnici su se složili da će domaćin sledećeg godišnjeg sastanka Inicijative 2020 biti Severna Makedonija 2022. godine a da će se 2023. godine sastanak održati u Hrvatskoj.

 


Zbirni mesečni statistički
podaci
 iz oblasti dostupnosti
informacijama
 i zaštite
podataka
 o ličnosti

na dan 31.10.2021.
U PROCEDURI: 4.408
OBRAĐENO: 105.539

Opširnije...