POVERENIK
ZA INFORMACIJE OD JAVNOG ZNAČAJA
I ZAŠTITU PODATAKA O LIČNOSTI

logo novi


POVERENIK
ZA INFORMACIJE OD JAVNOG ZNAČAJA
I ZAŠTITU PODATAKA O LIČNOSTI



logo novi

POVERENIK
ZA INFORMACIJE OD JAVNOG ZNAČAJA I ZAŠTITU PODATAKA O LIČNOSTI

Zastarelo
Čitaj mi

 

Predsednik Narodne skupštine Republike Srbije zakazao je za 8. mart prvu i drugu sednicu redovnog zasedanja Narodne skupštine. U dnevni red ovih sednica nije uvršteno davanje saglasnosti na akte o osnivanju i organizaciji službe Poverenika za informacije od javnog značaja.

Tim povodom Poverenik Rodoljub Šabić dao je sledeću izjavu:

«Ovakvim postupkom predsednika Skupštine još jednom je, na neodređeno vreme odloženo obezbeđenje bar jedne od najosnovnijih pretpostavki za primenu Zakona o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja.

Akte o osnivanju službe doneo sam srednim januara i dostavio ih na saglasnost Narodnoj skupštini. U međuvremenu dva nadležna skupštinska odbora, Administrativni odbor i Odbor za informisanje podržali su akte Poverenika. Odbor za informisanje tražio je da Narodna skupština na prvoj sednici da saglasnost. Utoliko je teže shvatljiv postupak predsednika Skupštine.

Prošlo je više od 4 meseca od usvajanja Zakona o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja a da nisu stvorene ni elementarne pretpostavke za njegovu primenu. Zato odgovorni ne treba da se iznenade ako javnost dođe do zaključka da je na delu, bilo u formi podsvesne pasivne rezistencije, bilo u formi svesne opstrukcije, otpor primeni novog Zakona.«

 


Zbirni mesečni

statistički podaci

Na dan 29.3.2024.

U PROCEDURI: 13.460

OBRAĐENO: 153.085

Opširnije...