POVERENIK
ZA INFORMACIJE OD JAVNOG ZNAČAJA
I ZAŠTITU PODATAKA O LIČNOSTI

logo novi


POVERENIK
ZA INFORMACIJE OD JAVNOG ZNAČAJA
I ZAŠTITU PODATAKA O LIČNOSTI



logo novi

POVERENIK
ZA INFORMACIJE OD JAVNOG ZNAČAJA I ZAŠTITU PODATAKA O LIČNOSTI

Čitaj mi

DZPL jan 2024

 „Razni organi i organizacije iz celog sveta koje se bave zaštitom podataka o ličnosti moraju se međusobno povezati kako bi se postavile čvrste granice, ne da bi sputavali tehnološki razvoj već da zloupotrebu i rizike svedemo na minimum, odnosno da budu pod strogom kontrolom i poštovanjem ljudskog prava a posebno prava na privatnost i i prava na zaštitu podataka o ličnosti. Ključno pitanje u vreme razvoja modernih tehnologija nije kako kontrolisati veštačku inteligenciju već kako kontrolisati lice koje upravlja veštačkom inteligencijom.“ izjavio je Poverenik Milan Marinović u uvodnom izlaganju prilikom obeležavanja Dana zaštite podataka o ličnosti koji se održao danas u Privrednoj komori Srbije.

Predstavnici stranih delegacija u Srbiji gđa Plamena Halačeva zamenica šefa Delegacije EU u Srbiji, gđa Karolajna Hidea zamenica šefa Misije OEBS-a u Srbiji, g. Tod Endruz vršilac funkcije direktora Misije USAID-a u Srbiji, ukazali su na to da bi se rizici koje nosi digitalizacija i upotreba veštačke inteligencije sveli na minimum, potrebno je da se pored usvojene Strategije o zaštiti podataka o ličnosti usklade i svi ostali propisi sa Zakonom o zaštiti podataka o ličnosti. Osvrt na stanje iz oblasti zaštite podataka o ličnosti u regionu, dao je direktor Agencije za zaštitu ličnih podataka u Bosni i Hercegovini g. Dragoljub Reljić koji je kao primer regionalne saradnje istakao da su se u izradi novog zakonskog rešenja ugledali na iskustvo Srbije i našeg Zakona o zaštiti podataka o ličnosti.

Po prvi put dodeljena su priznanja za poseban doprinos zaštiti podataka o ličnosti u Republici Srbiji. Brojni su razlozi zbog kojih su ove institucije ovogodišnji dobitnici priznanja, navešćemo neke od njih.

Misiji OEBS-a u Srbiji uz čiju pomoć smo uradili prvu medijsku kampanju, edukativne spotove, istraživanja javnog mnjenja iz ove oblasti i izradu Analize usklađenosti propisa sa zaštitom podataka o ličnosti. Američkoj agenciji za međunarodni razvoj (USAID) za dugogodišnju saradnju, za organizovanje onlajn obuka, izradi logoa Poverenika, izradi promotivnih filmova i tutorijala. Nemačkoj organizaciji za međunarodnu saradnju (GIZ) za organizaciju okruglih stolova i obuka za pripadnike lokalne samouprave, međunarodnih konferencija, publikaciji posvećenoj zaštiti podataka o ličnosti u radnim odnosima. Fakultetu bezbednosti Univerziteta u Beogradu koji je uveo kratak program studija u obrazovni sistem Srbije, sada već četvrte generacije studenata. Fondaciji Propulsion Fond koji su pomogli da dopremo do najmlađe populacije-dece, izradom videa i promotivne brošure Podaci o ličnosti su naše blago, kako ih možemo zaštititi?. Poverenik Milan Marinović uručio je zahvalnicu Privrednoj komori Srbije za dugogodišnju saradnju.

Zamenica Poverenika Sanja Unković naglasila je da je ovo petnaesta jubilarna godina od kako je uspostavljen organ za zaštitu podataka o ličnosti u Republici Srbiji. Istakla je važnost razmene iskustava sa drugim organima kroz organizovanje međunarodnih konferencija, kroz studijska putovanja i učešće u radu međunarodnih tela. Prilikom predstavljanja najnovije publikacije broj IX, naglasila je da ova publikacija sadrži po prvi put i praksu Sektora za procesuiranje prekršaja, sa zahtevima za pokretanje prekršajnog postupka i izdatim prekršajnim nalozima.

Na kraju je naglasila da je u 2023. godini usvojena Strategija za zaštitu podataka o ličnosti za period 2023-2030 i da očekujemo da će uskoro biti usvojen i Akcioni plan koji će omogućiti da navedena Strategija zaživi i da očekivane rezultate.

Publikaciju možete preuzeti u pdf izdanju ovde.

Galeriju fotografija sa događaja možete pogledati ovde.

Snimak događaja možete pogledati na YouTube kanalu Poverenika:


Zbirni mesečni

statistički podaci

Na dan 29.3.2024.

U PROCEDURI: 13.460

OBRAĐENO: 153.085

Opširnije...