Warning: strpos() expects parameter 1 to be string, array given in /var/www/vhosts/poverenik.rs/httpdocs/plugins/system/falangdriver/falangdriver.php on line 109
Obeležavanje Dana prava javnosti da zna - Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti


POVERENIK
ZA INFORMACIJE OD JAVNOG ZNAČAJA
I ZAŠTITU PODATAKA O LIČNOSTI

logo novi


POVERENIK
ZA INFORMACIJE OD JAVNOG ZNAČAJA
I ZAŠTITU PODATAKA O LIČNOSTI



logo novi

POVERENIK
ZA INFORMACIJE OD JAVNOG ZNAČAJA I ZAŠTITU PODATAKA O LIČNOSTI

Čitaj mi

pravo javnosti da zna 16 9 za sajt 003Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti obeležava Međunarodni dan prava javnosti da zna u utorak, 28. septembra 2021. godine, od 11.00 do 12.30 časova, u saradnji sa Misijom OEBS u Srbiji.

Usled situacije koja je prouzrokovana virusom SARS-CoV-2 i ove godine Međunarodni dan prava javnosti da zna obeležiće se u skladu sa propisanim merama nadležnih organa. Naime, samo govornici i dobitnici nagrada će biti prisutni u svečanoj sali Kluba poslanika uz poštovanje propisanih preventivnih mera.

Govornici su: g. Milan Marinović, poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti, nj.e. Emanuele Žiofre (Emanuele Giaufret), šef Delegacije EU u Srbiji, nj.e. Jan Bratu (Jan Braathu), šef Misije OEBS u Srbiji, g. Tobias Flesenkemper (Tobias Flesenkemper), šef Misije Saveta Evrope u Beogradu, gđa Suzan Fric (Susan Fritz), vršilac dužnosti direktora Misije USAID u Srbiji.

Ovaj dan se obeležava u iščekivanju izmena i dopuna Zakona o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja, kojim se između ostalog uvodi kažnjavanje organa javne vlasti zbog „ćutanja administracije“ na podnet zahtev za slobodan pristup informacijama od javnog značaja. Takođe, povećava se broj institucija koje će biti u obavezi da imaju informator o radu, što će građanima olakšati dostupnost informacija od javnog značaja.

Kao i svake godine dodeliće se nagrade organima vlasti koji su svojim radom doprineli afirmisanju prava javnosti da zna. Posle dve godine biće dodeljeno i posebno priznanje za najveći doprinos afirmisanju prava na pristup informacijama (statueta).

Tokom obeležavanja Međunarodnog dana prava javnosti da zna, pomoćnik sekretara gđa Slavoljupka Pavlović predstaviće i najnoviju jubilarnu publikaciju „Stavovi i mišljenja Poverenika“.

Ovaj događaj možete ispratiti putem sledećeg linka https://youtu.be/-pC8ro3QVBE, u direktnom prenosu na zvaničnom Youtube kanalu Poverenika.

Zbirni mesečni

statistički podaci

Na dan 29.3.2024.

U PROCEDURI: 13.460

OBRAĐENO: 153.085

Opširnije...