POVERENIK
ZA INFORMACIJE OD JAVNOG ZNAČAJA
I ZAŠTITU PODATAKA O LIČNOSTI

logo novi


POVERENIK
ZA INFORMACIJE OD JAVNOG ZNAČAJA
I ZAŠTITU PODATAKA O LIČNOSTI



logo novi

POVERENIK
ZA INFORMACIJE OD JAVNOG ZNAČAJA I ZAŠTITU PODATAKA O LIČNOSTI

Čitaj mi


01.12.2008.Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti, Rodoljub Šabić susreo se danas sa Majklom Devenportom, ambasadorom Kraljevine Velike Britanije u Beogradu i razgovaroa sa njim o dosadašnjoj i budućoj saradnji.

Ocenjujući podršku ambasade Velike Britanije instituciji Poverenika kao veoma značajnu i prijateljsku, poverenik je naglasio da je današnji susret, jedan u nizu prijateljskih kontakata, za svoj neposredan povod imao početak realizacije jednog veoma interesantnog projekta - izrada modela Zakona o zaštiti uzbunjivača (duvača u pištaljku, insajdera, whistle-blower-a).

S tim u vezi, poverenik Rodoljub Šabić je izjavio i sledeće:

Zaštita uzbunjivača je bez sumnje jedna od najvažnijih pretpostavki za ostvarivanje rezultata u borbi protiv korupcije.

Podsetiću da je pre otprilike dve godine i Parlamentarna skupština Saveta Evrope naglasila značaj ovog pitanja i usvojila Rezoluciju o zaštiti uzbunjivača kojom je pozvala sve države članice da preispitaju svoje odgovarajuće propise i obezbede adekvatan status i zaštitu ljudima koji su radi zaštite javnog interesa i suprotstavljanja kriminalu, korupciji, kršenju ljudskih prava i sličnim aktivnostima, došli u sukob sa formalnim ili neformalnim pravilima o „tajnama" i zbog toga snose sasvim nezaslužene, neprijatne konsekvence.

Mi u Srbiji, naravno, i bez Rezolucije imamo više nego dovoljno razloga da se ovim pitanjem pozabavimo na odgovarajući način. S jedne strane, već prilično dugo izostaju neophodni rezultati u borbi protiv korupcije, s druge strane praksa pokazuje da uzbunjivači, gotovo po pravilu, prolaze veoma loše. Ali, iako su Poverenik i Zaštitnik građana na tome insistirali, dajući i odgovarajuće konkretne predloge, i mada je u medijima i javnosti to pitanje često otvarano, država na normativnom planu ipak nije preduzela praktično ništa da bi popravila pravni položaj uzbunjivača.

Uz vrlo značajnu materijalnu pomoć ambasade Velike Britanije, a takođe i  ambasade Holandije, Poverenik će biti u mogućnosti da u narednih godinu dana realizuje projekat koji bi mogao bitnije doprineti popravljanju stanja u toj oblasti. Realizacija projekta podrazumeva angažman relevantnih domaćih i stranih stručnjaka, ozbiljnu analizu međunarodnih i uporedno-pravnih rešenja, organizaciju međunarodnog ekspertskog skupa i kao finalni rezultat izradu kvalitetnog modela Zakona o zaštiti uzbunjivača koji će nakon stručne javne rasprave biti ponuđen našoj Vladi i Skupštini na usvajanje."

Zbirni mesečni

statistički podaci

Na dan 29.3.2024.

U PROCEDURI: 13.460

OBRAĐENO: 153.085

Opširnije...