POVERENIK
ZA INFORMACIJE OD JAVNOG ZNAČAJA
I ZAŠTITU PODATAKA O LIČNOSTI

logo novi


POVERENIK
ZA INFORMACIJE OD JAVNOG ZNAČAJA
I ZAŠTITU PODATAKA O LIČNOSTI



logo novi

POVERENIK
ZA INFORMACIJE OD JAVNOG ZNAČAJA I ZAŠTITU PODATAKA O LIČNOSTI

Čitaj mi


oni-znajuPoverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti, Zaštitnik građana, Udruženje novinara Srbije i Nezavisno udruženje novinara Srbije najoštrije osuđuju objavljivanje podataka kojima se omogućava prepoznavanje maloletnih žrtava krivičnih dela i njima i njihovim porodicama nanose dodatne patnje.

Ovih dana objavljeno je više tekstova o silovanju mlađe maloletnice, sa fotografijama njene porodične kuće, nazivom mesta i ulice gde živi, i dati su inicijali ličnih imena. Time je praktično otkriven njen identitet i dodatno joj je i dugoročno otežana već preteška situacija. Takvi napisi nisu novinarstvo i nemaju veze sa javnim informisanjem. Njima se nanosi dodatni bol žrtvi i njenoj porodici i urušava ugled novinarske profesije. Uredništva i novinari listova koji takvim tekstovima povećavaju tiraž treba da nađu snage i integriteta da spreče da sa takvom nedopustivom praksom nastavi, a regulatorna tela u oblasti informisanja da proaktivno vrše svoja javna ovlašćenja.

Poverenik, Zaštitnik građana, i oba nacionalna udruženja novinara apeluju i na članove porodica i druge građane da se, bez obzira na šok u kome se zbog izvršenja krivičnog dela nalaze, uzdrže od iznošenja ličnih podataka i porodičnih prilika najširoj javnosti.

Zbirni mesečni

statistički podaci

Na dan 29.3.2024.

U PROCEDURI: 13.460

OBRAĐENO: 153.085

Opširnije...