POVERENIK
ZA INFORMACIJE OD JAVNOG ZNAČAJA
I ZAŠTITU PODATAKA O LIČNOSTI

logo novi


POVERENIK
ZA INFORMACIJE OD JAVNOG ZNAČAJA
I ZAŠTITU PODATAKA O LIČNOSTI



logo novi

POVERENIK
ZA INFORMACIJE OD JAVNOG ZNAČAJA I ZAŠTITU PODATAKA O LIČNOSTI

Čitaj mi


01.12.2008.Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti  razgovarao je danas sa Lorensom Veterom, direktorom USAID „JRGA" projekta  (Projekat reforme pravosuđa i odgovorne uprave) i njegovim saradnicima o podršci koju USAID može i namerava da pruži aktivnostima Poverenika.

Ocenjujući sastanak vrlo uspešnim, a podršku USAID-a kao dobrodošlu i veoma korisnu, poverenik Rodoljub Šabić je izjavio i sledeće:

„Predmet razgovora bilo je više tema među kojima bih tri posebno izdvojio.

Prva tema bila je želja „JRGA" da pruži podršku povereniku i radnoj grupi u okviru već započetih aktivnosti na pripremi Modela Zakona o zaštiti uzbunjivača. Budući da su potrebna sredstva već obezbeđena od strane Velike Britanije i Holandije i da je realizacija Projekta već u toku (urađena je analiza svih, makar i potencijalno relevantnih odredbi u okviru našeg pravnog sistema, a u narednih mesec dana očekujemo stranu ekspertsku analizu uporedno-pravnih rešenja o zaštiti uzbunjivača u šest raznih nacionalnih zakonodavstava) razgovarali smo o tome da bi se eventualni doprinos „JRGA" mogao ogledati u vidu ekspertske analize nekih specifično američkih pravnih rešenja, pre svega, rešenja koja se osim na zaštitu odnose na nagrađivanje uzbunjivača.

Druga tema bila je podrška „JRGA" nastojanjima Poverenika da se unapredi transparentnost u radu sudova, posebno sudova za prekršaje koji su i više nego drugi suočeni sa materijalnim, logističkim i sličnim problemima. Konstatovali smo da postoji realna mogućnost da se uz podršku „JRGA" sačini kvalitetan e-portal mreže prekršajnih sudova na kojem bi bili objavljivani i ažurirani informatori o radu svih prekršajnih sudova.

Treća tema je bila zaštita privatnosti, odnosno zaštita podataka o ličnosti. U okviru toga sam sa zadovoljstvom od mojih gostiiju primio obaveštenje da je „JRGA" već odobrila sredstva za Projekat „Ocena procedura i politika u oblasti zaštite podataka o ličnosti" koji će realizovati organizacije i eksperti iz nevladinog sektora. Verujem da će rezultati tog Projekta biti korisni kao još jedno upozorenje, odnosno kao potvrda već više puta javno upućenih upozorenja Poverenika na loše, sasvim nezadovoljavajuće stanje u ovoj oblasti, i kao podstrek da se to stanje što pre počne menjati na bolje."

Zbirni mesečni

statistički podaci

Na dan 29.3.2024.

U PROCEDURI: 13.460

OBRAĐENO: 153.085

Opširnije...