POVERENIK
ZA INFORMACIJE OD JAVNOG ZNAČAJA
I ZAŠTITU PODATAKA O LIČNOSTI

logo novi


POVERENIK
ZA INFORMACIJE OD JAVNOG ZNAČAJA
I ZAŠTITU PODATAKA O LIČNOSTI



logo novi

POVERENIK
ZA INFORMACIJE OD JAVNOG ZNAČAJA I ZAŠTITU PODATAKA O LIČNOSTI

Čitaj mi

26.11.2008Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Rodoljub Šabić uputio je Vladi Srbije povodom Predloga uredbe o izradi jedinstvenog registra zaposlenih u javnom sektoru pismo u kome ukazuje na neka otvorena pitanja i probleme u vezi sa tim aktom.

S tim u vezi poverenik Rodoljub Šabić je izjavio i sledeće:

„Podržavajući napore Vlade usmerene na strukturne reforme javnog sektora i bez želje da se upuštam u procene Ministarstva finansija u vezi sa efektima usvajanja uredbe, a budući da poverenik nije konsultovan o njenoj sadržini, ovim pismom sam ukazao na neka otvorena pitanja.

Predložena uredba, uz ostalo ustanovljava i jednu novu, ogromnu bazu podataka o ličnosti koja podrazumeva nekoliko desetina vrsta podataka o svakom zaposlenom, izabranom, postavljenom ili na bilo koji drugi način angažovanom licu. I bez upuštanja u racionalnost i opravdanost formiranja ovakve megazbirke koja je skup mnoštva zbirki koje postoje i nastaviće da postoje, nameće se bitno pravno pitanje – može li se ova zbirka podataka o ličnosti ustanovljavati aktom kao što je uredba?

U Ustavu Srbije u članu 42. izričito stoji „Zajamčena je zaštita podataka o ličnosti. Prikupljanje, držanje, obrada i korišćenje podataka o ličnosti uređuju se zakonom." Uredba, naravno nije zakon. A ni odredba Zakona o budžetskom sistemu čl. 93a, na koju se Uredba poziva ne govori ništa konkretno o prirodi, vrsti i količini podataka o ličnosti, sadrži samo „fluidnu", sasvim neodređenu formulaciju.

Registar podataka o broju zaposlenih i angažovanih lica u javnom sektoru i o tačnim iznosima isplaćenim na ime njihovih plata, dodataka i naknada izvesno bi mogao (i bez velike baze podataka o ličnosti) pomoći ostvarivanju željenih ciljeva u vezi sa praćenjem izdataka za zaposlene u javnim službama. A pravni osnov za ustanovljavanje takvog registra postoji od decembra 2009. godine, u Zakonu o određivanju maksimalnog broja zaposlenih u republičkoj administraciji."

 

Zbirni mesečni

statistički podaci

Na dan 29.3.2024.

U PROCEDURI: 13.460

OBRAĐENO: 153.085

Opširnije...