POVERENIK
ZA INFORMACIJE OD JAVNOG ZNAČAJA
I ZAŠTITU PODATAKA O LIČNOSTI

logo novi


POVERENIK
ZA INFORMACIJE OD JAVNOG ZNAČAJA
I ZAŠTITU PODATAKA O LIČNOSTI



logo novi

POVERENIK
ZA INFORMACIJE OD JAVNOG ZNAČAJA I ZAŠTITU PODATAKA O LIČNOSTI

Čitaj mi

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti pozitivno ocenjuje to što je Uprava za izvršenje krivičnih sankcija naložila svim ustanovama za izvršenje krivičnih sankcija da hitno postupe po preporukama i primedbama Poverenika koje se odnose na nedopuštenu obradu podataka o ličnosti. Poverenik, međutim, istovremeno podseća na ograničen domet određenih mera budući da su neki problemi sistemski i ne mogu se otkloniti pojedinačnim aktivnostima, već se moraju rešavati na globalnom, državnom planu.

Poverenik je preporuke i primedbe Upravi za izvršenje krivičnih sankcija uputio nakon što je, još u drugoj polovini 2014, izvršio nadzor nad primenom Zakona o zaštiti podataka o ličnosti u Upravi i ustanovama za izvršenje krivičnih sankcija. Nadzor je pokazao brojne nedostatke i propuste u vezi sa obradom podataka o ličnosti lica lišenim slobode, ali i posetilaca i zaposlenih.

Uz nedostatke u vezi sa nedopuštenom i prekomernom obradom ličnih podataka posetilaca ili preterano "transparentnom" obradom ličnih podataka zaposlenih, nekontrolisanim video-nadzorom, posebnu pažnju zasluživao je odnos prema podacima o zdravstvenom i psihičkom stanju lica lišenih slobode. Iako je potrebno, nužno i opravdano da se obradom tih podataka bave isključivo zdravstvene službe zavoda, to su intenzivno radile i službe obezbeđenja. Kumulativni dosijei osuđenih lica čuvaju se neadekvatno obezbeđeni i dostupni neovlašćenim licima, u određenim slučajevima, čak i licima lišenim slobode. Neophodno je obezbediti da se delikatni podaci, podložni mogućim zloupotrebama čuvaju na adekvatan način i budu dostupni iskuljučivo nadležnim službama.

Budući da i zdravstveni podaci i podaci o osuđivanosti za krivična dela po zakonu spadaju u kategoriju tzv. naročito osetljivih podataka prilika je da se još jednom podseti na veliki, neshvatljiv propust u normativnim aktivnostima Vlade u vezi sa zaštitom podataka o ličnosti.

Naime, iako je članom 16. Zakona o zaštiti podataka o ličnosti predviđeno da naročito osetljivi podaci moraju biti zaštićeni posebnim merama zaštite a da način i mere zaštite uz prethodno pribavljeno mišljenje Poverenika uređuje Vlada, ipak Vlada, ni posle šest godina docnje još uvek nije donela odgovarajuću uredbu.

 

 

Zbirni mesečni

statistički podaci

Na dan 29.3.2024.

U PROCEDURI: 13.460

OBRAĐENO: 153.085

Opširnije...