POVERENIK
ZA INFORMACIJE OD JAVNOG ZNAČAJA
I ZAŠTITU PODATAKA O LIČNOSTI

logo novi


POVERENIK
ZA INFORMACIJE OD JAVNOG ZNAČAJA
I ZAŠTITU PODATAKA O LIČNOSTI



logo novi

POVERENIK
ZA INFORMACIJE OD JAVNOG ZNAČAJA I ZAŠTITU PODATAKA O LIČNOSTI

Čitaj mi

Povereniku za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti obratio se veći broj novinara i građana povodom najavljene akcije anketiranja građana i brojanja saobraćaja koju planira da sprovede Sekretarijat za saobraćaj grada Beograda. Povod za obraćanje su dileme u vezi sa mogućim zadiranjem u privatnost, odnosno nezakonitom obradom podataka o ličnosti u toku sprovođenja ankete.

S tim u vezi poverenik naglašava da se radi o anketi u kojoj će građani anonimno (kao što se i navodi u saopšenju istaknutom na sajtu Sekretarijata) odgovarati na pitanja u svom učešću u saobraćaju, te da sprovedena na taj način, ne podrazumeva i ne predstavlja obradu podataka o ličnosti.

Poverenik ocenjuje da bi, imajući u vidu obim akcije koja traje više dana i koja pored ostalog podrazumeva sprovođenje ankete u 10.000 domaćinstava, bilo korisno i dobro da je Sekretarijat akciji obezbedio znatno veći publicitet i da je posredstvom medija otklonio sve eventualne dileme u vezi sa ciljem, sadržinom i načinom sprovođenja akcije.

Shodno navedenom, poverenik naglašava da je stvar volje građana da li će se aktivno odazvati na poziv za učešće u predmetnom anketiranju i dati na njega što preciznije i tačne odgovore, ili ne. U svakom slučaju, obrada bilo kakvih ličnih podataka bila bi, kako sa stanovišta valjanog pravnog osnova, tako i sa stanovišta proklamovane svrhe, nedopuštena.

Zbirni mesečni

statistički podaci

Na dan 29.3.2024.

U PROCEDURI: 13.460

OBRAĐENO: 153.085

Opširnije...