POVERENIK
ZA INFORMACIJE OD JAVNOG ZNAČAJA
I ZAŠTITU PODATAKA O LIČNOSTI

logo novi


POVERENIK
ZA INFORMACIJE OD JAVNOG ZNAČAJA
I ZAŠTITU PODATAKA O LIČNOSTI



logo novi

POVERENIK
ZA INFORMACIJE OD JAVNOG ZNAČAJA I ZAŠTITU PODATAKA O LIČNOSTI

Čitaj mi


Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti ocenjuje da jučerašnje saopštenje Narodne banke Srbije (NBS), u kome se insinuira postojanje nekakvih navodnih propusta u postupku nadzora nad primenom Zakona o zaštiti podataka o ličnosti koji je Poverenik sproveo u svim poslovnim bankama u Srbiji, za efekat može imati samo dezinformisanje javnosti.

Ovakvo saopštenje NBS, nezavisno od motiva, objektivno predstavlja podršku nedozvoljenoj obradi ličnih podataka građana od strane poslovnih banaka.

Neumesno je i potpuno suvišno da NBS poziva Poverenika da "vodi računa o jedinstvu pravnog sistema i drugim zakonima". Poverenik je jasno najavio da će zabraniti one obrade podataka o ličnosti koji nemaju osnov ni u jednom zakonu. Poverenik je još tokom marta upozorio svih 29 poslovnih banaka da na različite načine vrše nedozvoljenu obradu podaka o ličnosti zahtevajući i zadržavajući, bez osnova u zakonu, fotokopije pasoša, ličnih karata i zdravstvenih legitimacija i tom prilikom im pružio priliku da, ako mogu, navedu zakonski osnov za takvu obradu. Banke to nisu mogle učiniti, budući da takav osnov ne postoji. Suvišno je da Poverenik poziva i NBS da ona javno označi odredbe bilo kog zakona koje bi navedene obrade podataka učinile dopuštenim, jer je NBS dobro poznato da takvih odredbi nema.

To da li će NBS da podržava praksu u kojoj se obrada podataka o ličnosti ne zasniva i ne uređuje isključivo zakonom, kako to zahteva Ustav, već se uvodi i sprovodi na osnovu podzakonskih akata (odluka same NBS ili internih akata poslovnih banaka), stvar je opredeljenja i, razume se, odgovornosti same NBS. Ali zaista nije realno da NBS očekuje da je Poverenik u tome podrži, a pogotovo je nerealno da pokušava uspostaviti nekakvu "obavezu" Poverenika da konsultuje NBS pre preduzimanja mera radi sprečavanja očigledno nedozvoljene obrade podataka o ličnosti.

Konačno, što se tiče načelnog poziva na "saradnju državnih institucija radi opšteg dobra građana" Poverenik je uvek na raspolaganju NBS. Ali, s tim u vezi mora i da primeti da za skoro sedam godina primene Zakona o zaštiti podataka o ličnosti NBS, iako kreator brojnih akata relevantnih za obradu podataka o ličnosti gotovo nikad nije našla za shodno da zatraži mišljenje Poverenika.

 

Zbirni mesečni

statistički podaci

Na dan 29.3.2024.

U PROCEDURI: 13.460

OBRAĐENO: 153.085

Opširnije...