POVERENIK
ZA INFORMACIJE OD JAVNOG ZNAČAJA
I ZAŠTITU PODATAKA O LIČNOSTI

logo novi


POVERENIK
ZA INFORMACIJE OD JAVNOG ZNAČAJA
I ZAŠTITU PODATAKA O LIČNOSTI



logo novi

POVERENIK
ZA INFORMACIJE OD JAVNOG ZNAČAJA I ZAŠTITU PODATAKA O LIČNOSTI

Čitaj mi

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti doneo je rešenje kojim je naložio Ministarstvu privrede Republike Srbije, da bez odlaganja, a najkasnije u roku od tri dana od dana prijema rešenja, dostavi organizaciji „Transparentnost Srbija" kopiju Ugovora o pružanju usluga upravljanja i savetovanja, zaključenog 21.03.2015. godine, između Republike Srbije, Privrednog društva „Železara Smederevo" d.o.o, HPK MANAGEMENT d.o.o. iz Beograda i HPK ENGINEERING B.V. iz Amsterdama, Holandija.

Poverenik stoji na stanovištu da je poveravanje na upravljanje resursa u javnom vlasništvu, pogotovo resursa vrednosti i značaja Železare Smederevo, pravni posao koji je s razlogom izazvao veliko interesovanje javnosti i koji nesporno predstavlja potpuno legitiman predmet interesovanja javnosti.

Ministarstvo nije pružilo nikakav dokaz za to da postoji neki od opravdanih razloga propisanih odredbama čl. 9, 13 ili 14. Zakona o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja koji bi eventualno predstavljao osnov da se uskrati pristup informacijama koje traženi dokument sadrži, a sami navodi da ugovor sadrži podatke čijim objavljivanjem bi mogla nastati šteta pružaocu osluga, bez suštinskih argumenata i dokaza izvesno ne predstavljaju takav osnov. Štaviše, ministarstvo je ignorisalo zakonsku odredbu člana 26. stav 2. Zakona, kojom je propisano da će Povereniku radi utvrđivanja činjeničnog stanja biti omogućen uvid u svaki nosač informacije na koji se ovaj zakon primenjuje, tako što je odbilo da i samom Povereniku dostavi predmetni Ugovor na uvid, što predstavlja postupka bez presedana u dosadašnjoj praksi primene Zakona o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja.

Poverenik još jednom podseća da je pravo javnosti i građana na pristup podacima u posedu organa vlasti zajemčeno Ustavom Srbije i da se ostvaruje ili eventualno ograničava pod uslovima i na način predviđen Zakonom o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja. Svaki pokušaj da se bilo kakvim komercijalnim ugovorima sa stranim partnerima od ovog odstupi direktno je suprotan i zakonu i Ustavu Srbije. Nigde u svetu, pa ni u Srbiji, ne može se normama obligacionog prava zadirati u prava iz sfere javnopravnog poretka.

 

Zbirni mesečni statistički podaci
na dan 29.2.2024.

U PROCEDURI: 13.491
OBRAĐENO: 151.189

Opširnije...