POVERENIK
ZA INFORMACIJE OD JAVNOG ZNAČAJA
I ZAŠTITU PODATAKA O LIČNOSTI

logo novi


POVERENIK
ZA INFORMACIJE OD JAVNOG ZNAČAJA
I ZAŠTITU PODATAKA O LIČNOSTI



logo novi

POVERENIK
ZA INFORMACIJE OD JAVNOG ZNAČAJA I ZAŠTITU PODATAKA O LIČNOSTI

Čitaj mi

 

01.12.2008.Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Rodoljub Šabić primio je Komlena Lalovića, pronalazača uređaja za biometrijsku identifikaciju materinstva i s njim razgovarao o mogućnostima korišćenja njegovog patenta (dualnog biometrijskog skenera) u svrhu sprečavanja eventualnih zloupotreba, kao što su krađa ili zamena beba u porodilištima.

Poverenik je obećao da će, u granicama ovlašćenja, nastojati odnosno da će sugerisati nadležnima da stvore uslove za primenu ovog patenta u našim porodilištima.

S tim u vezi poverenik Rodoljub Šabić je izjavio i sledeće:

"Neposredan povod za obraćanje meni bio je višegodišnji angažman Poverenika u pružanju pomoći roditeljima tzv. nestalih beba. Još pre više godina upozoravao sam na indikativnu činjenicu da se roditelji nestalih beba suočavaju s mnoštvom problema u pristupu relevantnim informacijama i da do mnogih informacija dolaze tek nakon žalbi Povereniku i njegovog angažmana.

Još krajem 2008.g. upozorio sam nadležne, uključujući i Narodnu skupštinu da će neodgovoran odnos prema problemu dovesti do njegove eskalacije i da će problem poprimiti međunarodne razmere, što se i potvrdilo presudom međunarodnog Suda za ljudska prava u Strazburu, početkom 2013.g.

Pratim aktivnosti na pripremi tzv. Zakona o nestalim bebama i u okviru toga neslaganja i nesporazume između nadležnih i roditelja. I sada, kao i uvek ranije stojim na stanovištu da nadležni prilikom izbora zakonskih rešenja treba u najvećoj mogućoj meri da vode računa o stavovima roditelja. Svakako da nije dobro što se sa donošenjem tog zakona odnosno preduzimanjem drugih, odgovarajućih mera značajno docni u odnosu na rokove utvrđene odlukom Suda u Strazburu.

Patent gdina Lalovića naravno ne može rešiti probleme iz prošlosti, ali bi po svemu sudeći mogao da ih otkloni u budućnosti. S tim u vezi dobro je što je on tražio i dobio, od nekoliko naših najvažnijih porodilišta potvrdu vrednosti svog patenta, odnosno njihovu zainteresovanost da počnu sa njegovim korišćenjem.

Posebno dobrim smatram spremnost pronalazača, koju je u razgovoru izričito potvrdio, da se potpuno odrekne bilo kakvih imovinskih prava u vezi sa eksploatacijom njegovog patenta u porodilištima u Srbiji.

Sugerisaću nadležnom ministarstvu da odgovarajućim pravilnikom uredi mogućnost korišćenja dualnog biometrijskog skenera (uzimanje otisaka prstiju majke i deteta u trenutku porođaja) u našim porodilištima. Razume se, budući da je reč o obradi biometrijskih, naročito osetljivih podataka, ona bi se vršila isključivo uz izričiti pismeni pristanak majke, ali mislim da bi u najvećem broju slučajeva postojala spremnost za to."

 

 

 

Zbirni mesečni

statistički podaci

Na dan 29.3.2024.

U PROCEDURI: 13.460

OBRAĐENO: 153.085

Opširnije...