POVERENIK
ZA INFORMACIJE OD JAVNOG ZNAČAJA
I ZAŠTITU PODATAKA O LIČNOSTI

logo novi


POVERENIK
ZA INFORMACIJE OD JAVNOG ZNAČAJA
I ZAŠTITU PODATAKA O LIČNOSTI



logo novi

POVERENIK
ZA INFORMACIJE OD JAVNOG ZNAČAJA I ZAŠTITU PODATAKA O LIČNOSTI

Čitaj mi

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti uputio je Republičkom geodetskom zavodu upozorenje da snimanjem kamerama u prijemnim kancelarijama službi za katastar u Beogradu, Zemunu, Nišu i Novom Sadu i daljom obradom ličnih podataka putem prenosa istih (live streaming), čineći podatke dostupnim neograničenom broju korisnika Interneta vrši nedozvoljenu obradu podataka o ličnosti.

 

Za obradu podataka na opisani način Republički geodetski zavod nema osnov ni u jednom važećem zakonu. Kao što za ovakvu obradu podataka ne postoji osnov u nekom zakonu, ne postoji ni u pristanku lica čije se prisustvo u prostorijama snima.

Obaveštenjima postavljenim na ulaze u prijemne kancelarije građani-posetioci jesu prethodno informisani da se vrši predmetna obrada. Ali ne može se smatrati da su iskazanom konkludentnom radnjom (svojim ulaskom u prostor prijemne kancelarije), da su posetioci dali svoju saglasnost za predmetnu obradu u smislu Zakona. U konkretnom slučaju, lica koja ulaze u prostor pokriven veb kamerama, nemaju stvarnu mogućnost izbora, jer ne postoji bilo koja druga mogućnost da bez ulaska u prostorije Rukovaoca podataka dobiju uslugu zbog koje su i došli, te se ni njihov pristanak dat na takav način ne može smatrati njihovom slobodno izraženom voljom.

Osim toga i svrha ovakve obrade podataka je nejasna i nije definisana nijednim relevantnim zakonom, a činjenica da se likovi, odnosno informacije o prisustvu građana distribuiraju neograničenom broju pripadnika Internet zajednice čine obradu nesrazmernom bilo kojoj pretpostavljenoj svrsi.

Prema Zakonu o zaštiti podataka o ličnosti obrada podataka o ličnosti je nedozvoljena ako se vrši bez valjanog pravnog osnova (čl.8 tač.1)), ako svrha obrade nije određena (čl. 8 tač.3)) i ako je obrada nesrazmerna svrsi (čl. 8 tač.7)), pa je shodno tome obrada podataka koju vrši Republički geodetski zavod višestruko suprotna zakonu.

 

 

Zbirni mesečni statistički podaci

na dan 30.4.2024.
U PROCEDURI: 13.910
OBRAĐENO: 154.656

Opširnije...