POVERENIK
ZA INFORMACIJE OD JAVNOG ZNAČAJA
I ZAŠTITU PODATAKA O LIČNOSTI

logo novi


POVERENIK
ZA INFORMACIJE OD JAVNOG ZNAČAJA
I ZAŠTITU PODATAKA O LIČNOSTI



logo novi

POVERENIK
ZA INFORMACIJE OD JAVNOG ZNAČAJA I ZAŠTITU PODATAKA O LIČNOSTI

Čitaj mi

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti doneo je rešenje kojim je naložio Višem javnom tužilaštvu u Beogradu da novinarki "Insajder produkcije" iz Beograda, dostavi kopiju službene beleške koja sadrži obrazloženje odluke da se ne pokreće postupak u slučaju pada vojnog helikoptera, u blizini Beograda, 13.3.2015.godine.

Poverenik je ocenio da je tužilaštvo pogrešilo kada je odbilo zahtev žalilje pozivajući se na član 10. Zakona o pristupu informacijama, sa argumentacijom da se radi o "dokumentu sa čijom je sadržinom javnost već upoznata kroz novinske članke", kao i "objavljivanjem dokumentacije, koja je bila predmet obrade iste službene beleške, na sajtu Ministarstva odbrane RS", te da se radi o opštepoznatim informacijama koje su "već više puta objavljene". Jer, i da se zaista radi o dokumentu sa čijom je sadržinom javnost već upoznata, odnosno koji je već objavljen i dostupan, organ vlasti je bio dužan da u skladu sa odredbama čl. 10. Zakona u odgovoru na zahtev označi nosač informacije, gde i kada je traženi dokument objavljen, a ne da rešenjem odbije zahtev. A važnije od toga je da žalilja nije tražila "dokumentaciju, koja je bila predmet obrade službene beleške, koja je objavljena na sajtu Ministarstva odbrane RS", već konkretan dokument, službenu belešku u kojoj je sadržano obrazloženje odluke da se ne pokreće postupak u slučaju pada vojnog helikoptera, koja nije nikada objavljena.

Odluka Poverenika u ovom, kao i u drugim slučnim slučajevima, zasniva se na načelnom stavu da građani, odnosno javnost, imaju nesporno pravo na informacije o radu svih organa vlasti uključujući informacije o odlukama koje ti organi donose na osnovu diskrecionih ovlašćenja. Pravo je tužioca da odluči o tome da li će ili ne preduzimati gonjenje za neko krivično delo, ali je, budući da odluku donosi u okviru javne funkcije, njegova obaveza da razloge na kojima se takva odluka zasniva, učini dostupnim javnosti.

 

Zbirni mesečni

statistički podaci

Na dan 29.3.2024.

U PROCEDURI: 13.460

OBRAĐENO: 153.085

Opširnije...