POVERENIK
ZA INFORMACIJE OD JAVNOG ZNAČAJA
I ZAŠTITU PODATAKA O LIČNOSTI

logo novi


POVERENIK
ZA INFORMACIJE OD JAVNOG ZNAČAJA
I ZAŠTITU PODATAKA O LIČNOSTI



logo novi

POVERENIK
ZA INFORMACIJE OD JAVNOG ZNAČAJA I ZAŠTITU PODATAKA O LIČNOSTI

Čitaj mi

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti primio je danas Miloša Jankovića, vršioca dužnosti Zaštitnika građana.

Miloš Janković obavestio je Poverenika o tome da su završene aktivnosti na izradi Godišnjeg izveštaja institucije Zaštitnika građana i da će Izveštaj u narednih nekoliko dana, kako zakon predviđa, biti dostavljen Narodnoj skupštini. Poverenik je uzvratio informacijama o radu na Godišnjem izveštaju Poverenika koji se privodi kraju i o tome da će izveštaj, kako zakon predviđa, do kraja marta biti dostavljen Narodnoj skupštini i prezentiran javnosti.

Poverenik i v.d. Zaštitnika građana su saglasni da je važno da svi državni organi uredno izvršavaju svoje zakonske obaveze, što se svakako odnosi i na obavezu dostavljanja Izveštaja. U tom kontekstu ocenjuju da je zabrinjavajuće to što Narodna skupština, protivno zakonu i Poslovniku, nije razmatrala izveštaje nezavisnih institucija za prethodne dve godine i da Skupština tako i sebe i javnost lišava impulsa koji bi mogli biti veoma korisni za rešavanje problema u različitim oblastima ljudskih prava.

Poverenik i v.d Zaštitnika građana su zajednički ocenili dosadašnju višegodišnju saradnju dve institucije kao veoma dobru. Ocenjuju da će se takva saradnja i u situaciji u kojoj instituciju Zaštitnika građana vodi i predstavlja vršilac dužnosti nastaviti na isti način, a poverenik je izrazio uveravanje da će vršiocu dužnosti pružiti punu institucionalnu, kolegijalnu i ličnu podršku.

Zbirni mesečni

statistički podaci

Na dan 29.3.2024.

U PROCEDURI: 13.460

OBRAĐENO: 153.085

Opširnije...