POVERENIK
ZA INFORMACIJE OD JAVNOG ZNAČAJA
I ZAŠTITU PODATAKA O LIČNOSTI

logo novi


POVERENIK
ZA INFORMACIJE OD JAVNOG ZNAČAJA
I ZAŠTITU PODATAKA O LIČNOSTI



logo novi

POVERENIK
ZA INFORMACIJE OD JAVNOG ZNAČAJA I ZAŠTITU PODATAKA O LIČNOSTI

Čitaj mi

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti postupajući po žalbama novinara Portala "Pištaljka" i Televizije N1 doneo je rešenje kojim je naložio Gradskoj upravi Grada Beograda da najkasnije u roku od pet dana tražiocima dostavi informacije koje se odnose na javnu nabavku JN 7/2017, čiji je predmet bila kupovina novogodišnje jelke sa dekoracijom, odnosno dokumente u kojima su te informacije sadržane, zapisnik o otvaranju ponuda i izveštaj o stručnoj oceni ponude.

Prethodno su novinari "Pištaljke" odnosno N1 podneli Gradskoj upravi Grada Beograda zahteve za pristup ovim informacijama. Uprava, u zakonom predviđenom roku, po zahtevima nije postupala, ignorisala ih je. Ni nakon žalbi podnetih Povereniku Uprava nije na bilo kakav način opravdala razloge nepostupanja, pa je Poverenik našao da su žalbe osnovane, odnosno da je pravo javnosti na tražene informacije sasvim nesporno.

Poverenik ocenjuje da je apsurdno da je do žalbi uopšte moralo doći, te da je ignorisanje ovakvih zahteva novinara i generalno, a pogotovo u konkretnim okolnostima potpuno neodgovoran i neprihvatljiv gest.

Povodom već famozne nabavke novogodišnje jelke lansirano je mnogo, najblaže rečeno, kontraverznih informacija, a ceo događaj je privukao ogromnu pažnju, ne samo domaće nego i strane javnosti. Gradska vlast bi morala da zna da ovakvim ignorisanjem legitimnih i na zakonu zasnovanih zahteva, ne samo da čini zakonom predviđen kažnjiv prekršaj, već da tako pothranjuje i inače javno iznete sumnje u zakonitost ove javne nabavke.

Zbirni mesečni

statistički podaci

Na dan 29.3.2024.

U PROCEDURI: 13.460

OBRAĐENO: 153.085

Opširnije...