POVERENIK
ZA INFORMACIJE OD JAVNOG ZNAČAJA
I ZAŠTITU PODATAKA O LIČNOSTI

logo novi


POVERENIK
ZA INFORMACIJE OD JAVNOG ZNAČAJA
I ZAŠTITU PODATAKA O LIČNOSTI



logo novi

POVERENIK
ZA INFORMACIJE OD JAVNOG ZNAČAJA I ZAŠTITU PODATAKA O LIČNOSTI

Čitaj mi

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti primio je izjašnjenje Ministarstva odbrane, povodom rešenja kojim je Poverenik zabranio Ministarstvu obradu podataka o ličnosti sadržanih u oduzetim privatnim informaciono-telekomunikacionim sredstvima, bez sudskog naloga, na osnovu Izjave koju, na osnovu naređenja ministra odbrane, potpisuju zaposleni u Vojsci i Ministarstvu.

U navedenom izjašnjenju Ministarstvo navodi da će u celosti postupiti po rešenju Poverenika.

Poverenik je prethodno, 3.4.2018. Ministarstvo upozorio na nepravilnosti u navedenoj obradi podataka i obavezao da ga se izjasni o merama i planiranim aktivnostima za otklanjanje tih nepravilnosti i zatražio da dostavi odgovore na otvorena pitanja i relevantnu dokumentaciju. Ministarstvo je, i pored obaveze, propustilo to da učini.

Polazeći od navedenog, a imajući u vidu odredbe čl. 41 Ustava Srbije, koje jemče nepovredivost tajnosti pisma i drugih sredstava komuniciranja i predviđaju da je odstupanje dozvoljeno isključivo na osnovu odluke suda, relevantne zakonske odredbe, te činjenicu da pristanak sadržan u predmetnoj Izjavi ne može da predstavlja valjan pravni osnov za obradu podataka bilo je nužno zabraniti takvu obradu podataka, što je Poverenik i učinio rešenjem od 17.5.2018. godine.

Poverenik ocenjuje da je dobro što je Ministarstvo, koje je prethodno ekstremno neadekvatno, na neprihvatljiv način (koji je uključivao i uvredljiva javna saopštenja na račun Poverenika) reagovalo na rešenje Poverenika, ipak razumelo da mora da poštuje Ustavom garantovana prava građana i preduzelo mere kojima se otklanja rizik mogućih robusnih povereda prava zaposlenih u Vojsci i Ministarstvu.

U dopisu upućenom Povereniku, Ministarstvo ga obaveštava da je svim organizacionim jedinicima Ministarstva odbrane i Vojske Srbije upućen dopis u kome se nalaže da se obustavi dalje potpisivanje izjave, a da se pristupi uništavanju do sada potpisanih izjava i da se to zapisnički konstatuje, kako je to i naloženo rešenjem Poverenika.

Zbirni mesečni

statistički podaci

Na dan 29.3.2024.

U PROCEDURI: 13.460

OBRAĐENO: 153.085

Opširnije...