POVERENIK
ZA INFORMACIJE OD JAVNOG ZNAČAJA
I ZAŠTITU PODATAKA O LIČNOSTI

logo novi


POVERENIK
ZA INFORMACIJE OD JAVNOG ZNAČAJA
I ZAŠTITU PODATAKA O LIČNOSTI



logo novi

POVERENIK
ZA INFORMACIJE OD JAVNOG ZNAČAJA I ZAŠTITU PODATAKA O LIČNOSTI

Zastarelo
Čitaj mi

Poverenik za informacije od javnog značaja je u Novom Sadu u Nezavisnom društvu novinara Vojvodine, u okviru Programa edukacije novinara koji se realizuje sa misijom OEBS-a u Srbiji, razgovarao sa velikom grupom novinara o pitanjima ostvarivanja slobode pristupa informacijama.

Naglašavajući da novinari i mediji mogu dati veliki doprinos uspešnijem toku tranzicije, Poverenik Rodoljub Šabić je posebno naglasio:

„Uz zadovoljstvo što ponovo nastavljamo pre više od godinu dana prekinute pregovore o priključivanju EU, važno je već sada imati na umu, budući da je to potvrđeno kroz iskustvo naših balkanskih suseda koji su uspeli da ostvare članstvo u Uniji, da će se na putu ka EU, kao jedan od najvažnijih zahteva pred našom zemljom postaviti zahtev za daleko boljim rezultatima u borbi protiv korupcije.

Ostvarivanje takvih rezultata podrazumeva odgovarajuće aktivnosti policije, tužilaštva, sudova i drugih državnih kontrolnih mehanizama, ali i delovanje apsolutno najboljeg preventivnog mehanizma - javnosti.

Sva savremena iskustva pokazuju da je preglednost poslovanja onih koji raspolažu sa državnim odnosno javnim novcem i dobrima i dostupnost podataka o njihovom radu građanima, a posebno, posredstvom medija, najširoj javnosti, u direktnoj korelaciji sa smanjenjem korupcije. Javnost je najbolje preventivno sredstvo u borbi protiv korupcije. Što je stepen javnosti rada veći, to je prostor za korupciju uži. Novinari i mediji, držeći u fokusu postupke i ponašanja koja ukazuju na korupciju, mogu bez sumnje značajno doprineti borbi protiv korupcije. Antikorupcijski uticaj javnosti, utoliko je veći, ukoliko postoji mogućnost da se od aktera zahtevaju dokumentovane informacije. Zakon o slobodnom pristupu informacijama pruža upravo tu mogućnost i zbog toga novinari i mediji treba da je, u svom i društvenom interesu koriste što više.“

 

Zbirni mesečni

statistički podaci

Na dan 29.3.2024.

U PROCEDURI: 13.460

OBRAĐENO: 153.085

Opširnije...