POVERENIK
ZA INFORMACIJE OD JAVNOG ZNAČAJA
I ZAŠTITU PODATAKA O LIČNOSTI

logo novi


POVERENIK
ZA INFORMACIJE OD JAVNOG ZNAČAJA
I ZAŠTITU PODATAKA O LIČNOSTI



logo novi

POVERENIK
ZA INFORMACIJE OD JAVNOG ZNAČAJA I ZAŠTITU PODATAKA O LIČNOSTI

Čitaj mi

Povodom Svetskog dana slobode medija, Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti, Milan Marinović, daje sledeće saopštenje:

„Svetski dan slobode medija prilika je da se kao društvo podsetimo zašto su mediji, novinari i svi medijski zaposlenici važni svim građanima. Važno je da se ovog dana podsetimo o ulozi medija za pojedinca i društvo. Uloga, ali i obaveza medija jeste da informišu, obrazuju i zabave.

Sloboda medija u jednoj zajednici, kako lokalnoj, tako i globalnoj, slika je stanja jednog društva, vladavine prava, uvažavanja različitosti i poštovanja dostojanstva, kao i svih drugih vrednosti. Slobodni mediji su ujedno i preduslov slobodnog društva u kojem je rasprava put ka nalaženju kompromisa, a oprečni stav nečija sloboda.

Ne umanjujući mesto koje pitanja bezbednosti novinara, zaštita novinarskih izvora ili finansijske sigurnosti imaju za stanje slobode medija, Poverenik koristi priliku da istakne značaj transparentnog rada svih organa vlasti i pouzdanost informacija kojima oni raspolažu kao osnovnog alata novinarskog poziva. Proslavljajući ovaj dan, Poverenik poziva sve organe vlasti da poštuju slobodu medija i izražavanja i njihovo pravo na pristup informacijama od javnog značaja.

Istovremeno, Poverenik još jednom zahvaljuje svim medijima na više nego korektnom poštovanju privatnosti i zaštite podataka o ličnosti lica zaraženih koronavirusom, čime su dali ogroman doprinos poštovanju njihovog dostojanstva, u ovim danima teškim za sve naše građane."

Zbirni mesečni statistički podaci
na dan 29.2.2024.

U PROCEDURI: 13.491
OBRAĐENO: 151.189

Opširnije...