POVERENIK
ZA INFORMACIJE OD JAVNOG ZNAČAJA
I ZAŠTITU PODATAKA O LIČNOSTI

logo novi


POVERENIK
ZA INFORMACIJE OD JAVNOG ZNAČAJA
I ZAŠTITU PODATAKA O LIČNOSTI



logo novi

POVERENIK
ZA INFORMACIJE OD JAVNOG ZNAČAJA I ZAŠTITU PODATAKA O LIČNOSTI

Čitaj mi

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Milan Marinović, je u skladu sa nadležnostima iz Zakona o zaštiti podataka o ličnosti, poslao kontrolne liste svim registrovanim političkim strankama u Republici Srbiji, kako bi utvrdio stepen njihove usklađenosti sa istim zakonom.

Ovaj zakon propisuje da su podaci o političkom mišljenju posebna vrsta podataka, čija obrada je restriktivna, a čime je i odgovornost političkih stranaka, kao rukovalaca, za njihovu obradu pojačana. Takođe, odgovornost političkih stranaka posebno dolazi do izražaja u predizbornom periodu, u kojem se veliki broj nezadovoljnih građana redovno obraća Povereniku.

Od ukupno 116 registrovanih političkih stranaka, po zahtevu Poverenika postupilo je i popunjenu kontrolnu listu dostavilo samo 39 političkih stranaka. Kontrolne liste nisu mogle biti dostavljene za ukupno 40 političkih stranaka, jer nisu mogle biti pronađene na adresi iz registra, nisu preuzele pošiljku iz pošte, niti imaju javno dostupan telefon ili imejl za komunikaciju. Ukupno 37 političkih stranaka nije Povereniku dostavilo popunjenu kontrolnu listu, i pored uredno primljenog zahteva i urgencija od strane Poverenika.

Izneti podaci, kao i većina popunjenih kontrolnih lista, ukazuju na neusklađenost političkih stranaka sa Zakonom o zaštiti podataka o ličnosti, kao i nerazumevanje istog propisa. Poverenik ovim putem poziva sve političke stranke da preispitaju obradu podataka o ličnosti koju vrše, te da utvrde da li su ispunili sve formalne i suštinske obaveze iz navedenog propisa.

Zbirni mesečni statistički podaci
na dan 29.2.2024.

U PROCEDURI: 13.491
OBRAĐENO: 151.189

Opširnije...