POVERENIK
ZA INFORMACIJE OD JAVNOG ZNAČAJA
I ZAŠTITU PODATAKA O LIČNOSTI

logo novi


POVERENIK
ZA INFORMACIJE OD JAVNOG ZNAČAJA
I ZAŠTITU PODATAKA O LIČNOSTI



logo novi

POVERENIK
ZA INFORMACIJE OD JAVNOG ZNAČAJA I ZAŠTITU PODATAKA O LIČNOSTI

Zastarelo
Čitaj mi

Poverenik za informacije od javnog značaja Rodoljub Šabić ocenjuje da su, jučerašnji protest NUNS-a zbog odbijanja Okružnog tužilaštva u Beogradu da javnosti pruži informacije o toku postupka povodom tragične smrti novinarke Dade Vujasinović, kao i ponovljeni zahtev NUNS-a Vladi Srbije da obezbedi izvršenje rešenja Poverenika, doneto tim povodom, potpuno opravdani.    

S tim u vezi Poverenik Rodoljub Šabić je izjavio sledeće:

„To da odgovorni u tužilaštvu, i nakon što je proteklo 12 godina od tragičnog događaja smatraju da nemaju nikakvu obavezu da javnosti pruže informacije o tome šta je, odnosno da li je uopšte nešto preduzimano tim povodom, predstavlja svojevrstan apsurd.

Takav stav je u očiglednom neskladu sa standardima na kojima se zasnivaju odnosi vlasti i javnosti u demokratskom društvu i naravno,  u suprotnosti sa našim Zakonom o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja. Osim toga, odgovorni u tužilaštvu bi morali biti svesni toga da takvim postupanjem samo podgrejavaju u javnosti već prisutne sumnje da se u konkretnom slučaju nešto prikriva.

Veoma je loše što tužilaštvo i nakon naloga Poverenika istrajava u tome da javnosti ne pruži nikakve informacije a posebno zabrinjava to što se tužilaštvo, u službenoj komunikaciji tim povodom, pored ostalog koristi i očigledno netačnim činjenicama.“

 

Zbirni mesečni

statistički podaci

Na dan 29.3.2024.

U PROCEDURI: 13.460

OBRAĐENO: 153.085

Opširnije...