POVERENIK
ZA INFORMACIJE OD JAVNOG ZNAČAJA
I ZAŠTITU PODATAKA O LIČNOSTI

logo novi


POVERENIK
ZA INFORMACIJE OD JAVNOG ZNAČAJA
I ZAŠTITU PODATAKA O LIČNOSTI



logo novi

POVERENIK
ZA INFORMACIJE OD JAVNOG ZNAČAJA I ZAŠTITU PODATAKA O LIČNOSTI

Čitaj mi

1.25.621

 

Danas je u u organizaciji Poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti i Projekta za odgovornu vlast Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) organizovan onlineForum o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja – „Informacije o zaštiti životne sredine – koliko je teško doći do njih?“ kako bi ukazali na značaj prava na slobodan pristup informacijama od javnog značaja u oblasti zaštite životne sredine.

“Ova tema, od vitalnog značaja za sve građane Republike Srbije je posebno važna u vreme sve češćeg ugrožavanja životne sredine, a pristup informacijama koje se tiču ugrožavanja i zaštite životne sredine, osim što je prepoznat kao posebno značajan u samom zakonu, ima prioritet u radu Poverenika. Održavanje ovog Foruma u značajnoj meri doprinosi razmeni iskustava sa domaćim i međunarodnim ekspertima za ovu oblast, kao i sa predstavnicima udruženja koja se bave zaštitom životne sredine i novinara”, naglasio je Milan Marinović, poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti. Govoreći o ovoj temi, poverenik Marinović se zahvalio na podršci USAID Projektu za odgovornu vlast, dugogodišnjem projektnom partneru Poverenika, koji je prepoznao potrebu organizovanja ovog Foruma.

„Slobodan pristup informacijama od javnog značaja je preduslov dobre uprave. Lako dostupne, razumljive i upotrebljive informacije o životnoj sredini omogućavaju efikasnije učešće građana u javnoj vlasti i bolje donošenje odluka državnih organa“, istakla je Džeklin Vilijams Bridžers, direktorka USAID Projekta za odgovornu vlast. Ona je takođe naglasila i da organizacije civilnog društva i novinari mogu da daju poseban doprinos naporima Službe Poverenika da se obezbedi efikasna primena prava na pristup informacijama od javnog značaja, i kako bi javnost bila dobro informisana i imala bolji kvalitet života.

U dijalogu o pravu na slobodan pristup informacijama od javnog značaja su učestvovali predstavnici Ministarstva zaštite životne sredine, Misije OEBS u Srbiji, Privredne komore Srbije, Evropskog biroa za životnu sredinu, međunarodni eksperti iz Crne Gore i Hrvatske, organizacije civilnog društva, kao i predstavnici medija, koji su izneli svoja iskustva, praksu, brojne izazove u primeni ovog prava u oblasti zaštite životne sredine.

Učesnici su se složili da je neophodan transparentan rad svih organa vlasti i brže postupanje u objavljivanju informacija o zaštiti životne sredine, da je potrebno da se definišu dugoročni ciljevi u pogledu demokratizacije, digitalizacije i edukacije građana i predstavnika vlasti, u ovoj oblasti. Takođe je istaknut značaj proaktivnog objavljivanja informacija i aktivnog učestvovanja organizacija civilnog društva i medija.

Zbirni mesečni

statistički podaci

Na dan 29.3.2024.

U PROCEDURI: 13.460

OBRAĐENO: 153.085

Opširnije...