POVERENIK
ZA INFORMACIJE OD JAVNOG ZNAČAJA
I ZAŠTITU PODATAKA O LIČNOSTI

logo novi


POVERENIK
ZA INFORMACIJE OD JAVNOG ZNAČAJA
I ZAŠTITU PODATAKA O LIČNOSTI



logo novi

POVERENIK
ZA INFORMACIJE OD JAVNOG ZNAČAJA I ZAŠTITU PODATAKA O LIČNOSTI

Zastarelo
Čitaj mi

Danas je u Šapcu Poverenik za informacije od javnog značaja razgovarao sa maturantima šabačkih srednjih škola i njihovim profesorima građanskog vaspitanja o Zakonu o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja. Razgovarano je o pravima koje zakon jemči, o proceduri za njihovo ostvarivanje i dosadašnjim iskustvima u praksi.     

Obraćajući se učenicima Poverenik Rodoljub Šabić je, pored ostalog, rekao:

„Okončanje procesa tranzicije je zadatak za generaciju koja upravo dolazi. Vi, današnji maturanti, ste ti koji treba da uspešno završite proces pretvaranja autoritarnog i zatvorenog u demokratsko, otvoreno, ekonomski efikasno društvo.

Da biste to mogli treba da budete građani, a ne podanici, slobodni ljudi, a ne poslušnici. Treba da znate prava koja su vam zajamčena domaćim i međunarodnim pravnim dokumentima. Treba da znate kako da koristite ta prava. Konačno, treba da budete svesni da ta prava mogu biti moćno sredstvo u borbi protiv manipulisanja, dezinformisanja, zloupotreba i korupcije.

Verujem da ćete biti na nivou zadatka koji vas očekuje, jer i u dosadašnjoj praksi Poverenika iza nekih, možda najslikovitijih, primera efikasnog korišćenja prava na slobodan pristup informacijama stajali su mladi, čak veoma mladi ljudi.“

 

Zbirni mesečni

statistički podaci

Na dan 29.3.2024.

U PROCEDURI: 13.460

OBRAĐENO: 153.085

Opširnije...