POVERENIK
ZA INFORMACIJE OD JAVNOG ZNAČAJA
I ZAŠTITU PODATAKA O LIČNOSTI

logo novi


POVERENIK
ZA INFORMACIJE OD JAVNOG ZNAČAJA
I ZAŠTITU PODATAKA O LIČNOSTI



logo novi

POVERENIK
ZA INFORMACIJE OD JAVNOG ZNAČAJA I ZAŠTITU PODATAKA O LIČNOSTI

Čitaj mi

15.12. Propulsion 

Danas je na skupu pod nazivom „Lideri odgovornog i časnog poslovanja“ potpisan Memorandum o saradnji između Poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti i organizacije Propulsion u okviru programa „Nova pismenost“, koji sprovode u partnerstvu sa Američkom organizacijom za međunarodni razvoj (USAID). Organizaciju skupa podržalo je i Udruženje za usklađenost u poslovanju (Corporate Compliance Association).

Cilj saradnje je razvoj i unapređenje medijske i digitalne pismenosti, kao i odgovornosti privrednih subjekata u kreiranju sigurnijeg poslovnog ambijenta, kako za privredu tako i za građane.

Poverenik Marinović se zahvalio organizatorima koji su prepoznali instituciju Poverenika kao jednog od značajnih aktera u razvoju digitalne pismenosti i iskazali spremnost da podrže njegov rad kroz program „Nova pismenost“. 

„Razvoj novih tehnologija, ali nažalost i pandemija izazvana koronavirusom, povećali su ponudu i potražnju različitih roba i usluga u digitalnoj sferi, ali takvo okruženje, uz manjak znanja, donosi i različite rizike. Poverenik intenzivno radi na podizanju svesti kako građana, tako i rukovaoca podataka – različitih institucija i privrednih subjekata. Pozdravljamo one firme koje su imenovale svoja lica za zaštitu podataka i ispunile svoju zakonsku obavezu s jedne strane, povećavajući zaštitu podataka građana sa druge strane. Poverenik je svestan da ta lica imaju potrebu da se edukuju i kroz organizaciju obuka nastojimo da unapredimo njihova znanja i pružimo im pomoć u radu. Takođe, podstičemo lica za zaštitu podataka o ličnosti da se udružuju, razmenjuju iskustva i zajednički rešavaju izazove u radu“, naglasio je Milan Marinović, poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti.

"Kontinuum onlajn i oflajn sveta u kome živimo osnovno je pitanje programa Nova pismenost. Šta znače naši digitalni izbori, kako se podacima upravlja, kome ih ostavljamo, a od koga ih sakrivamo, teme su na kojima će počivati naša saradnja s institucijom Poverenika. Sve što Poverenik radi zaslužuje značajnu vidljivost, učešće građana i biznisa i podršku opšte javnosti. Zato smo ponosni što, u saradnji s Američkom agencijom za međunarodni razvoj (USAID) možemo da podržimo te napore Poverenika i pomognemo našem društvu da dođe na novi digitalni i bezbednosni stepenik", smatra Darko Soković, direktor programa Nova pismenost.

Tokom skupa predstavnik kompanije PwC Adel Abusara predstavio je rezultate studije o strateškom podizanju svesti o značaju i rizicima u oblasti sajber bezbednosti istakavši da je važan sveobuhvatan pristup ovoj temi u Republici Srbiji i da podizanje svesti o sajber bezbednosti treba da bude zajednički zadatak državnog i privatnog sektora ali i akademske zajednice i civilnog sektora.

Organizatori su predstavili i koncept „Ambasadori odgovornog poslovanja” sa namerom da doprinesu unapređenju odgovornog i usklađenog digitalnog poslovanja u Srbiji i razumevanju digitalnih prava i obaveza u našem društvu.

Na kraju poverenik Milan Marinović se osvrnuo povodom izrade nove Strategije zaštite podataka o ličnosti za period od 2022. do 2029. godine ističući da će se sa ovim dokumentom urediti prava i odgovornosti svih aktera u zaštiti podataka o ličnosti i time unaprediti ostvarivanje ovog prava, kako u realnom tako i u onlajn okruženju.

 

Zbirni mesečni statistički podaci
na dan 29.2.2024.

U PROCEDURI: 13.491
OBRAĐENO: 151.189

Opširnije...