POVERENIK
ZA INFORMACIJE OD JAVNOG ZNAČAJA
I ZAŠTITU PODATAKA O LIČNOSTI

logo novi


POVERENIK
ZA INFORMACIJE OD JAVNOG ZNAČAJA
I ZAŠTITU PODATAKA O LIČNOSTI



logo novi

POVERENIK
ZA INFORMACIJE OD JAVNOG ZNAČAJA I ZAŠTITU PODATAKA O LIČNOSTI

Čitaj mi

Prema članu 8. tačka 1. Zakona o zaštiti podataka o ličnosti (Sl. glasnik RS, br. 97/2008, 104/2009-dr.zakon, 68/2012 - odluka US i 107/2012) pravni osnov za prikupljanje i dalju obradu podataka o ličnosti može biti zakonsko ovlašćenje ili punovažan pristanak lica o čijim podacima se radi, dat na način i pod uslovima propisanim odredbama članova 10. i 15. ZZPL.

Odredbom člana 50. Zakona o stanovanju i održavanju stambenih zgrada (Sl. glasnik RS, br. 104/2016) propisane su nadležnosti upravnika zgrade, pa se u stavu 1. tačka 6. ovog člana navodi da upravnik „uspostavlja i vodi evidenciju o vlasnicima posebnih delova, vlasnicima samostalnih delova i licima kojima su zajednički ili posebni delovi zgrade izdati u zakup, odnosno na korišćenje po drugom osnovu (za fizička lica ime, prezime i JMBG, a za pravna lica poslovno ime, adresa sedišta i matični broj)“. Prema tome, upravnik ima zakonsko ovlašćenje da uspostavi i vodi evidenciju o vlasnicima prehodno navedenih delova zgrade i obrađuje samo navedene podatke.

Upravnik je dužan da, u skladu sa članom 46. Zakona o zaštiti podataka o ličnosti, preduzme sve neophodne, organizacione i tehničke mere, da podaci budu odgovarajuće zaštićeni od zloupotreba, uništenja, gubitka, neovlašćenih promena ili pristupa. Za nepostupanje po obavezi preduzimanja mera propisana je prekršajna odgovornost.

Zbirni mesečni

statistički podaci

Na dan 29.3.2024.

U PROCEDURI: 13.460

OBRAĐENO: 153.085

Opširnije...