POVERENIK
ZA INFORMACIJE OD JAVNOG ZNAČAJA
I ZAŠTITU PODATAKA O LIČNOSTI

logo novi


POVERENIK
ZA INFORMACIJE OD JAVNOG ZNAČAJA
I ZAŠTITU PODATAKA O LIČNOSTI



logo novi

POVERENIK
ZA INFORMACIJE OD JAVNOG ZNAČAJA I ZAŠTITU PODATAKA O LIČNOSTI

Čitaj mi

Povodom 28. januara koji se obeležava kao Dan zaštite podataka o ličnosti Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti održao je konferenciju za javnost na kojoj je izneo glavne izazove u oblasti zaštite podataka o ličnosti i u radu Poverenika.
Video snimak konferencije dostupan je na http://www.mc.rs/dan-zastite-podataka-o-licnosti.4.html?eventId=8841#videos 


Neadekvatni pravni okvir: propisi nisu usaglašeni sa standardima prava na zaštitu podataka o ličnosti, mnoge oblasti nisu uopšte uređenje (video nadzor, biometrija, bezbednosne provere), a sa usvajanje važnih propisa docni se više godina. Tako, rok za donošenje uredbe o načinu čivanja naročito osetljivih podataka istekao je maja 2009. godine, rok za donošenje akcionog plana Strategije zaštite podataka o ličnosti istekao je novembra 2010;
Neadekvatni prostor za rad Poverenika: problem prostora Evropska komisja označila je kao poseban prioritet među političkim kriterijumima tokom ekspertske misije početkom 2012;
Nedostatak resursa: i pored veoma stručnog kadra, zbog neadekvatnog prostora za rad Poverenik nije u mogućnosti da angažuje dovoljan broj zaposlenih, a time i obezbedi promtno postupanje u cilju zaštite prava.
Nedostatak sistematičnog pristupa unapređenju znanja i svesti o zaštiti podataka o ličnosti: za razliku od zemalja u kojima su se prilagođavali čak i programi obrazovanja đaka u ranom uzrastu, u Srbiji zaštita podataka o ličnosti još uvek nije zauzela značajno mesto. Pojedinci, nesvesni svojih prava i mogućnosti zloupotreba, daju svoje podatke i sami doprinose neosnovanim obradama koje kasnije mogu imati ozbiljne posledice.
Poverenik se zahvalio organizacijama udruženja građana i medijima na podršci, bez koje, imajući u vidu mali učinak državnih organa u zaštiti podataka o ličnosti, ne bi bilo moguće govoriti o nekom napretku. Poverenik je apelovao na medije i udruženja građana da se još više angažuju, a posebno u obrazovanju građana, senzibilisanju javnosti kao i u podsećanju državnih organa i drugih na obaveze poštovanja i unapređenja prava na zaštiti podataka o ličnosti kao ustavom zajemčenog prava.


Zbirni mesečni

statistički podaci

Na dan 29.3.2024.

U PROCEDURI: 13.460

OBRAĐENO: 153.085

Opširnije...