POVERENIK
ZA INFORMACIJE OD JAVNOG ZNAČAJA
I ZAŠTITU PODATAKA O LIČNOSTI

logo novi


POVERENIK
ZA INFORMACIJE OD JAVNOG ZNAČAJA
I ZAŠTITU PODATAKA O LIČNOSTI



logo novi

POVERENIK
ZA INFORMACIJE OD JAVNOG ZNAČAJA I ZAŠTITU PODATAKA O LIČNOSTI

Čitaj mi

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti je danas, prigodnom konferencijom, obeležio Međunarodni dan zaštite podataka o ličnosti, (28. januar). Konferenciji  je prisustvovao veliki broj ambasadora i drugih stranih diplomatskih predstavnika, predstavnika domaćih organa vlasti i institucija, akademske zajednice, NVO i medija.

Skupu su se, pored poverenika Rodoljuba Šabića, obratili i šef Delegacije EU u Srbiji Nj.E. Sem Fabrici, Ambasador Kraljevine Norveške Nj.E. Arne Sanes Bjornstad i šef Misije OEBS u Srbiji Nj.E. Andrea Oricio.

Na konferenciji je ukazano na rezultate i glavne probleme u oblasti zaštite podataka o ličnosti u Srbiji. Poverenik je, i ovom prilikom ocenio, da je neophodna potpuna promena odnosa države prema stanju u ovoj oblasti, koje je ocenio kao vrlo zabrinjavajuće.

Poverenik je upozorio da nastavak višegodišnje prakse u kojoj se državne aktivnosti u najvećoj meri, gotovo isključivo, svode na aktivnosti Poverenika, uz izostanak aktivnosti drugih nadležnih i neobjašnjive propuste i docnje, ne može proći bez dodatnih štetnih posledica. To će, izvesno, u kontekstu poglavlja o ljudskim pravima, negativno uticati na tok pregovora o pridruživanju sa EU i, što je još važnije, biti konstantan izvor ugrožavanja i povreda prava građana na privatnost.

Poverenik je podsetio da je ispunio obećanje koje je dao 28. januara prošle godine, da će drugim nadležnim pružiti najveću moguću pomoć i da će u okviru toga na vreme staviti Vladi na raspolaganje nov model Zakona o zaštiti podataka o ličnosti, usklađen sa evropskim standardima i novom Uredbom o zaštiti podataka o ličnosti EU, ali istovremeno i izrazio nerazumevanje i žaljenje povodom toga što Vlada tu pomoć nije iskoristila i što je na javnu raspravu stavila Nacrt novog zakona koji je i koncepcijski i sadržinski znatno ispod nužnog nivoa.

Na skupu je prezentirana publikacija "Zaštita podataka o ličnosti u oblasti radnih odnosa - Stavovi i mišljenja Poverenika".


Zbirni mesečni

statistički podaci

Na dan 29.3.2024.

U PROCEDURI: 13.460

OBRAĐENO: 153.085

Opširnije...