POVERENIK
ZA INFORMACIJE OD JAVNOG ZNAČAJA
I ZAŠTITU PODATAKA O LIČNOSTI

logo novi


POVERENIK
ZA INFORMACIJE OD JAVNOG ZNAČAJA
I ZAŠTITU PODATAKA O LIČNOSTI



logo novi

POVERENIK
ZA INFORMACIJE OD JAVNOG ZNAČAJA I ZAŠTITU PODATAKA O LIČNOSTI

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Rodoljub Šabić primio je danas Ambasadora Sjedinjenih Američkih Država u Srbiji, Kajla Skata i zadržao se sa njim u dugom razgovoru.

Razgovorano je o položaju Srbije u procesu evropskih integracija, o problemima koje Srbija ima pri planiranju i ostvarivanju ciljeva iz Akcionog plana u pregovorima sa EU iz poglavlja koja se odnose na ljudska prava i funkcionisanje pravne države, a u nadležnosti su Poverenika.

Ambasador se interesovao za stavove Poverenika u vezi sa uspostavljanjem   novog zakonodavnog okvira u oblastima ljudskih prava koja Poverenik štiti, naročito za probleme u vezi sa donošenjem novog Zakona o zaštiti podataka o ličnosti.

Poverenik je podsetio da je pokušao da pruži najveću moguću pomoć u pripremi novog Zakona o zaštiti podataka o ličnosti, pripremivši kompletan Model novog zakona, usklađen sa standardima EU i stavivši ga Vladi na raspolaganje, ali da je to, nažalost, ostalo bez efekata, budući da, nije bilo spremnosti da se ta pomoć prihvati.

Predmet razgovora je bio i o odnos izvršne i zakonodavne vlasti prema instituciji Poverenika, a Ambasador je naglasio značaj delovanja Poverenika kao nezavisne institucije u oblastima slobode pristupa informacijama i zaštite podataka o ličnosti i iskazao spremnost njegove zemlje da pomogne daljem razvoju i jačanju institucije.


Zbirni mesečni

statistički podaci

Na dan 29.3.2024.

U PROCEDURI: 13.460

OBRAĐENO: 153.085

Opširnije...