POVERENIK
ZA INFORMACIJE OD JAVNOG ZNAČAJA
I ZAŠTITU PODATAKA O LIČNOSTI

logo novi


POVERENIK
ZA INFORMACIJE OD JAVNOG ZNAČAJA
I ZAŠTITU PODATAKA O LIČNOSTI



logo novi

POVERENIK
ZA INFORMACIJE OD JAVNOG ZNAČAJA I ZAŠTITU PODATAKA O LIČNOSTI

Čitaj mi

Beograd, 4. jul 2023.

Javno predstavljanje istraživanja „Percepcija građana o zaštiti podataka o ličnosti“ koje je sprovela agencija Kantar Srbija / TMG Insights tokom aprila i maja ove godine, bilo je održano danas, brojnim predstavnicima organa javne vlasti, nevladinom sektoru i novinarima u hotelu Mona Plaza u Beogradu.

Poverenik Milan Marinović u svom uvodnom obraćanju je istakao da rezultati istraživanja pokazuju da je skoro polovina građana upoznata sa radom institucije Poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti, a da većina ima pozitivan stav prema ovoj instituciji i smatra da ona može da im obezbedi zaštitu podataka o ličnosti. Takođe, podsetio je na rezultate prvog talasa istraživanja javnog mnjenja koje je u urađeno 2020. godine, kao i na sprovedenu medijsku kampanju pod nazivom „Neka ostane lično.“.

Šef sekcije za dobru upravu Misije OEBS-a u Srbiji, Agnes Bodens je izjavila da je pravo na privatnost suštinsko ljudsko pravo koje je značajnije nego ikad i da će OEBS nastaviti da pruža podršku Povereniku u daljem podizanju svesti  građana o zaštiti podataka o ličnosti. 

Rezultati istraživanja pokazuju da većina građana Srbije (60%) primećuje da se u poslednjih godinu dana više govori o zaštiti podataka o ličnosti. Građane najviše zanima ko može da im traži podatke o ličnosti, kome mogu da se obrate u slučaju zloupotrebe, kakva su im prava i šta sve predstavlja ugrožavanje podataka o ličnosti.

Poverenik je na kraju naveo da su ovakva istraživanja potrebna jer je to dobar način da se napravi presek stanja te da treba razmišljati i u pravcu istraživanja po posebnim ciljnim grupama. Takođe, naglasio je da se krećemo u dobrom pravcu i izrazio očekivanje da će OEBS u dogledno vreme podržati sprovođenje novih istraživanja i kampanja u cilju podizanja svesti javnosti o zaštiti podataka o ličnosti. Ukazao je i na činjenicu da brojke iz istraživanja potvrđuju da poverenje građana u instituciju Poverenika raste i apelovao je na oprez kod građana kada daju svoje podatke o ličnosti drugima.

Oba istraživanja javnog mnjenja (prvo iz 2020, drugo iz 2023.), kao i javna kampanja „Neka ostane lično.“ (2022) su sprovedena u saradnji Misije OEBS-a u Srbiji i Poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti u okviru višegodišnjeg projekta Misije „Konsolidovanje procesa demokratizacije u sektoru bezbednosti u Srbiji”, koji finansira Vlada Švedske.

Ovde možete preuzeti kompletnu verziju Izveštaja : Percepcija građana o zaštiti podataka o ličnosti 2023.

 

OEBS Poverenik


Zbirni mesečni

statistički podaci

Na dan 29.3.2024.

U PROCEDURI: 13.460

OBRAĐENO: 153.085

Opširnije...