POVERENIK
ZA INFORMACIJE OD JAVNOG ZNAČAJA
I ZAŠTITU PODATAKA O LIČNOSTI

logo novi


POVERENIK
ZA INFORMACIJE OD JAVNOG ZNAČAJA
I ZAŠTITU PODATAKA O LIČNOSTI



logo novi

POVERENIK
ZA INFORMACIJE OD JAVNOG ZNAČAJA I ZAŠTITU PODATAKA O LIČNOSTI

Čitaj mi

U periodu od 17. do 20. oktobra, Misija OEBS-a u Srbiji organizovala je studijsku posetu Švedskoj na temu zaštite podataka o ličnosti. Deset predstavnika kancelarije Poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti i pet predstavnika Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srbije učestvovalo je u poseti. Tokom posete, učesnici su bili u prilici da se bliže upoznaju sa pravnim okvirom za zaštitu podataka o ličnosti u Švedskoj, kao i sprovođenjem propisa u ovoj oblasti. Organizovani su sastanci sa predstavnicima Uprave za zaštitu privatnosti Švedske (Swedish Authority for Privacy Protection – IMY), Policije Švedske, Parlamenta Švedske, Upravnog suda u Stokholmu, kao i predstavnicima Ambasade Republike Srbije u Švedskoj.

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Milan Marinović istakao je izuzetan značaj ovog studijskog putovanja za budući rad Poverenika i njegove službe i za osmišljavanje planova u sprovođenju zaštite podataka o ličnosti u Republici Srbiji u budućnosti:

Upoznavanje sa radom organa koji se bavi zaštitom podataka o ličnosti u Švedskoj, kao i sa postupanjem švedske policije prilikom obrade podataka o ličnosti, posebno kao nadležnog organa koji vrši obradu podataka o ličnosti u posebne svrhe, u velikoj meri će doprineti lakšem rešavanju problema u praksi Poverenika.

Ova studijska poseta ne samo da je u potpunosti opravdala, pa čak i prevazišla očekivanja koja smo imali, već i potvrdila izuzetan značaj ovakvog vida saradnje za poštovanje ljudskih prava koja štiti Poverenik.

Poverenik izražava izuzetnu zahvalnost Misiji OEBS-a što je prepoznala značaj i potrebu Poverenika za upoznavanjem sa radom organa koji se bave zaštitom podataka o ličnosti u Švedskoj, kao članici Evropske unije, i što je organizovala ovo studijsko putovanje, u nadi da će ovakvih studijskih putovanja biti i u budućnosti.

Poseta je organizovana u okviru projekta Misije OEBS-a pod nazivom Konsolidovanje procesa demokratizacije u sektoru bezbednosti u Republici Srbiji, uz finansijsku podršku Vlade Švedske.

 

Sweden 2023


Zbirni mesečni

statistički podaci

Na dan 29.3.2024.

U PROCEDURI: 13.460

OBRAĐENO: 153.085

Opširnije...