POVERENIK
ZA INFORMACIJE OD JAVNOG ZNAČAJA
I ZAŠTITU PODATAKA O LIČNOSTI

logo novi


POVERENIK
ZA INFORMACIJE OD JAVNOG ZNAČAJA
I ZAŠTITU PODATAKA O LIČNOSTI



logo novi

POVERENIK
ZA INFORMACIJE OD JAVNOG ZNAČAJA I ZAŠTITU PODATAKA O LIČNOSTI

Čitaj mi

Subotica, 23.11.2023.

Radionica Značaj pristupa ekološkim informacijama za unapređenje i zaštitu životne sredine održana je u Subotici u organizaciji Poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti i uz podršku Misije OEBS-a u Srbiji. Radionica je ujedno bila prilika da se prikaže trenutno stanje u oblasti dostupnosti ekoloških informacija i istaknu nova ovlašćenja Poverenika u situacijama kada su ekološke informacije uskraćene javnosti i koje su to prepreke u ostvarivanju prava na pristup ekološkim informacijama odnosno kako ih prevazići i unaprediti stanje u toj oblasti.

Radionica ja okupila predstavnike akademske zajednice, organa javne vlasti koji se bave pitanjima zaštite životne sredine na državnom i lokalnom nivou, zainteresovane javnosti, predstavnike Službe Poverenika i organizacije civilnog društva.

Ovom prilikom predstavljena je i publikacija „Ostvarivanje prava na pristup ekološkim informacijama“ autorke Slavoljupke Pavlović, v.d. pomoćnice generalnog sekretara u Sektoru za žalbe i izvršenja u oblasti pristupa informacijama koja se odnosi na prvi stub Arhuske konvencije koja je i uvrštena u publikaciju.

Ukazano je da je jedan od glavnih problema veliki procenat ćutanja organa vlasti po zahtevima za pristup ekološkim informacijama. Takođe, visok je procenat neizvršenih odluka Poverenika kojima se nalaže davanje ekoloških informacija. Zahvaljujući izmenama i dopunama Zakona i deblokiranju mehanizama za prinudno izvršenje Poverenikovih odluka taj problem je otklonjen.

Na kraju radionice akteri su zaključili da bez pristupa ekološkim informacijama nema učešća javnosti u donošenju odluka i da je to neophodno za dobro definisanje javnih politika i donošenje strategija i odgovarajućih mera za zaštitu životne sredine.

Događaj se realizuje u okviru Projekta „ Primena Arhuske konvencije i pristup informacijama od javnog značaja“.

 

Subotica ZSPIJZ


Zbirni mesečni

statistički podaci

Na dan 29.3.2024.

U PROCEDURI: 13.460

OBRAĐENO: 153.085

Opširnije...