POVERENIK
ZA INFORMACIJE OD JAVNOG ZNAČAJA
I ZAŠTITU PODATAKA O LIČNOSTI

logo novi


POVERENIK
ZA INFORMACIJE OD JAVNOG ZNAČAJA
I ZAŠTITU PODATAKA O LIČNOSTI



logo novi

POVERENIK
ZA INFORMACIJE OD JAVNOG ZNAČAJA I ZAŠTITU PODATAKA O LIČNOSTI

Čitaj mi

Pov EU

 Novi Sad, 27. mart 2024.

U plavoj sali Skupštine grada Novog Sada, u sredu 27. marta 2023. godine, sa početkom u 10:30, održana je panel diskusija na temu praćenja sprovođenja novog Zakona o zaštiti podataka o ličnosti, kojoj su prisustvovali rukovaoci podataka o ličnosti, zainteresovani predstavnici organizacija civilnog društva i medija.
U panel diskusiji učestovali su Poverenik Milan Marinović i zamenica Poverenika Sanja Unković kao i predstavnici Službe Poverenika.
Cilj panel diskusije je bio razmatranje primene novog Zakona o zaštiti podataka o ličnosti; i sagledavanje mogućnosti za njegovu bolju primenu.
Tokom panel diskusije, Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Milan Marinović predstavio je aktuelni trenutak u zaštiti podataka o ličnosti u Republici Srbiji.
Zamenica Poverenika Sanja Unković predstavila je položaj institucije Poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti, nadležnosti Poverenika sa akcentom na zaštitu podataka o ličnosti. U panel diskusiji učestvovali su i prestavnici Službe Poverenika iz Sektora za nadzor nad zaštitom podataka o ličnosti i Sektora za harmonizaciju propisa i normativne poslove.
Panel diskusije, koje se u sklopu projektne podrške realizuju u narednom periodu u 15 odabranih jedinica lokalne samouprave, posebno su značajne i za podizanje svesti šire javnosti i informisanje građana.
Podršku organizaciji panel diskusija pruža projekat „Jačanje vladavine prava u Republici Srbiji“ (EU ZA BORBU PROTIV KORUPCIJE I ZA OSNOVNA PRAVA) zajednički finansiran od strane EU i nemačkog Saveznog ministarstva za ekonomsku saradnju i razvoj (BMZ). Za implementaciju projektnih aktivnosti u vezi sa zaštitom podataka o ličnosti zadužen je Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ).

Novi Sad 27 3

Novi Sad, 28. mart 2024.

U velikoj sali Skupštine grada Novog Sada, u četvrtak 28. marta 2024. godine sa početkom u 10,00 održana je obuka ovlašćenih lica za postupanje po zahtevima za slobodan pristup informacijama od javnog značaja na temu - Slobodan pristup informacijama od javnog značaja zakonodavstvo i praksa. Ovoj obuci prisustvovalo je oko 70 ovlašćenih lica iz različitih organa javne vlasti.

Obuku su sproveli Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Milan Marinović, Rosana Lemut – Strle predavač iz Slovenije, i v.d. pomoćnica generalnog sekretara - Sektor za žalbe i izvršenja u oblasti pristupa informacijama od javnog značaja Slavoljupka Pavlović. Ova obuka je održana uz podršku multi-donatorskog projekta „Podrška jačanju vladavine prava u Republici Srbiji“ (EU ZA BORBU PROTIV KORUPCIJE I ZA OSNOVNA PRAVA) finansiranog od strane EU i nemačkog Saveznog ministarstva za ekonomsku saradnju i razvoj (BMZ), i Austrijske razvojne saradnje (ADC), dok je za implementaciju ove projektne aktivnosti zadužena Austrijska razvojna agencija (ADA).

Cilj obuke je bio da se ovlašćena lica za postupanje po zahtevima za slobodan pristup informacijama od javnog značaja pozvatih organa javne vlasti, upoznaju sa aktuelnim zakonskim rešenjima (u EU i Republici Srbiji ) i osposobe za pravilnu primenu Zakona o  Slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja.

Terenske obuke, koje se u sklopu projektne podrške realizuju u četiri odabrane jedinice lokalne samouprave, posebno su značajne za podizanje kapaciteta u primeni Zakona o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja a takođe imaju  za cilj i podizanje svesti šire javnosti i informisanje građana u ovoj oblasti.

Giz Obuka 28 3 2024

OSCE Stronger Together


Zbirni mesečni

statistički podaci

Na dan 29.3.2024.

U PROCEDURI: 13.460

OBRAĐENO: 153.085

Opširnije...