POVERENIK
ZA INFORMACIJE OD JAVNOG ZNAČAJA
I ZAŠTITU PODATAKA O LIČNOSTI

logo novi


POVERENIK
ZA INFORMACIJE OD JAVNOG ZNAČAJA
I ZAŠTITU PODATAKA O LIČNOSTI



logo novi

POVERENIK
ZA INFORMACIJE OD JAVNOG ZNAČAJA I ZAŠTITU PODATAKA O LIČNOSTI

Čitaj mi

Nacionalno koordinaciono telo za zarazne bolesti počelo je 21.3.2020. da objavljuje imena i adresa lica kojima su izdata rešenja o obaveznoj samoizolaciji u trajanju od 14 dana, u cilju zaštite javnog zdravlja, a nakon prethodno pribavljenog mišljenja Agencije. U mišljenju se Agencija pozvala na odredbe člana 8. Evropke konvencije o ljudskim pravima, članova 9. i 10. Zakona o zaštiti podataka o ličnosti, te čl. 6. Zakona o zdravstvenoj zaštiti, čl. 18.Zakonao zaštiti stanovništva od zraznih bolesti i članovima 6. i 48. Zakona o zbirkama podataka u oblasti zdravstva. Imajući u vidu navedene odredbe zakona, Savet Agencije smatra da:

Borba protiv korona virusa zahtijeva nesistemsku (ad hoc) obradu ličnih podataka od strane nadležnih službi koje imaju legitiman pravni osnov da u cilju zaštite javnog zdravlja, uz primjenu specifičnih mjera zaštite, prikupljaju i koriste lične podatke radi smanjenja rizika oboljevanja od koronavirusa.

………..

Nedvosmisleno je da obrada ličnih podataka treba biti osmišljena tako da bude u službi čovječanstva, kako kaže i Opšta uredba o zaštiti ličnih podataka EU. Pravo na zaštitu ličnih podataka nije apsolutno pravo, ono se mora razmatrati u vezi s njegovom funkcijom u društvu, te treba biti ujednačeno s drugim temeljnim pravima, u skladu s načelom proporcionalnosti. U tom kontekstu potrebno je istaći kako bi obrada ličnih podataka o zdravlju trebala biti nužna i proporcionalna, a lični podaci primjereni, relevantni i ograničeni na ono što je nužno u odnosu na svrhe u koje se obrađuju. “

Тekst mišljenja Agencije.

Indirektno s tim u vezi, Vlada CG saopštava: „Apsolutna je neistinita tvrdnja objavljena u Vijestima da je Vlada Crne Gore u bilo kojem trenutku objavila spisak lica u samoizolaciji sa matičnim brojevima građana. Služba za odnose s javnošću Vlade nikada nije ni bila u posjedu takvog spiska, saopšteno je na Twitter profilu Vlade.“ (Dan, 23.03.2020).

Nevladine organizacije kritikuju objavljivanje imena i adresa lica kojima su izdata rešenja o obaveznoj samoizolaciji, smatrajući da je ovim činom ugrožena njihova privatnost (npr. Akcija za ljudska prava, Građanska alijansa).;

Zbirni mesečni

statistički podaci

Na dan 29.3.2024.

U PROCEDURI: 13.460

OBRAĐENO: 153.085

Opširnije...