POVERENIK
ZA INFORMACIJE OD JAVNOG ZNAČAJA
I ZAŠTITU PODATAKA O LIČNOSTI

logo novi


POVERENIK
ZA INFORMACIJE OD JAVNOG ZNAČAJA
I ZAŠTITU PODATAKA O LIČNOSTI



logo novi

POVERENIK
ZA INFORMACIJE OD JAVNOG ZNAČAJA I ZAŠTITU PODATAKA O LIČNOSTI

Čitaj mi

Savet Ministara Saveta Evrope usvojio je Preporuku o uticaju algoritamskih sistema na ljudska prava ( Recommendation CM/Rec(2020)1 of the Committee of Ministers to member States on the human rights impacts of algorithmic systems) namenjenu javnom i privatnom sektoru. Kontinuirani tehnološki razvoj i digitalna transformacija predstavljaju veliki izazov ostvarivanju ljudskih prava, pa samim tim i zaštiti podataka o ličnosti. Mehanizmi zaštite podataka o ličnosti razrađeni su u modernizovanoj Konvenciji o zaštiti lica u odnosu na automatsku obradu podataka (Konvencija 108+), ali su uticaji algoritamskih sistema na ljudska prava širi i zahtevaju dodatnu zaštitu.

Države članice moraju osigurati da se svaki dizajn, razvoj i aktiviranje algoritamskih sistema odvijaju u skladu s poštovanjem ljudskih prava, koja su univerzalna, nedeljiva, međusobno zavisna i povezana, s ciljem da se potenciraju pozitivni efekti i spreče ili minimizuju mogući štetni efekti.

Prepoznaje se da porast upotrebe digitalnih aplikacija u komunikacijama, obrazovanju, zdravstvu, ekonomskim aktivnostima i transportu, u politici, upravljanju i distribuciji resursa. Činjenica je da se ukrštaju tehnologije koje koriste algoritamske sisteme, koje imaju potencijal da odgovore na važne izazove, ali takođe i da primena algoritamskih sistema sa automatizovanim prikupljanjem podataka ima uticaj na ostvarivanje, uživanje i zaštitu ljudskih prava i sloboda.

Uvažavajući činjenicu da brzi društveno-tehnički razvoj zahteva stalno praćenje i prilagođavanje primenljivih pravnih okvira upravljanja radi efikasne zaštite ljudskih prava u složenom globalnom okruženju, Savet Ministara ističe devet preporuka državama članicama, uz set smernica podeljenih u tri grupe koje se odnose na obim, kontekst i obaveze država, odnosno odgovornost privatnih aktera. Preporuke i smernice možete pogledati na linku: https://bit.ly/2UWLOvf .

Zbirni mesečni

statistički podaci

Na dan 29.3.2024.

U PROCEDURI: 13.460

OBRAĐENO: 153.085

Opširnije...