POVERENIK
ZA INFORMACIJE OD JAVNOG ZNAČAJA
I ZAŠTITU PODATAKA O LIČNOSTI

logo novi


POVERENIK
ZA INFORMACIJE OD JAVNOG ZNAČAJA
I ZAŠTITU PODATAKA O LIČNOSTI



logo novi

POVERENIK
ZA INFORMACIJE OD JAVNOG ZNAČAJA I ZAŠTITU PODATAKA O LIČNOSTI

Čitaj mi

Udruženje građana je aktom br. 71/13 od 24.9.2013. zatražilo od Poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti mišljenje o tome da li je poverljive prirode ili javna informacija ona koja sadrži spisak centara za socijalni rad koji su u 2012. izmestili decu iz porodice radi bezbednosti, i broj dece koja su po tom osnovu izmeštena iz porodice, u svakom centru. Naglašeno je da su uskraćeni podaci za centre kod kojih je broj izmeštene dece manji od tri, kao i da namera Udruženja nije da dođe do ličnih podataka o deci i njihovim porodicama.

U vezi s tim, Poverenik je obavestio Udruženje o sledećem:

Prema čl.4. Zakona o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja („Sl.glasnik RS" br.120/04, 54/07, 104/09 i 36/10), postoji zakonska pretpostavka o postojanju opravdanog interesa javnosti da zna u odnosu na sve informacije u posedu organa javne vlasti, uz mogućnost da organ vlasti dokaže da u konkretnoj situaciji postoji suprotstavljeni pretežniji interes.

Izuzeci od prava na pristup informacijama propisani čl. 9., 13. i 14.Zakona nisu apsolutne prirode i ne dovode automatski do uskraćivanja ili ograničenja prava bez prethodnog vaganja suprotstavljenih interesa i mogućih štetnih posledica, u skladu sa članom 8. Zakona.

U odnosu na predmetne informacije, Poverenik je mišljenja da bi bilo veoma teško dokazati da bi, saopštavanjem naziva centara za socijalni rad koji su u 2012. privremeno izmestili decu iz porodice radi bezbednosti kao i statističkog podatka o broju te dece po svakom centru, bilo povređeno pravo na privatnost dece i njihovih porodica ili neko drugo važno dobro određenog lica.

Statistički, odnosno anonimizovani podaci, nisu podaci o ličnosti, u smislu čl. 3. Zakona o zaštiti podataka o ličnosti („ Sl. glasnik RS" br.97/08 i 104/09-dr.zakon, 68/12- Odluka US, i 107/12) pa njihovo saopštavanje javnosti, kao vid obrade podataka, nije u suprotnosti sa ovim zakonom.

Bez obzira o kom broju je reč, identifikovanje dece izmeštene iz porodica saopštavanjem broja takvih slučajeva na teritoriji jednog centra za socijalni rad , a time i povreda privatnosti dece i njihovih porodica, bi hipotetički bilo moguće samo na osnovu ukrštanja navedenih podataka sa prethodno otkrivenim drugim informacijama za iste slučajeve, a što je stvar procene i dokazivanja u konkretnoj situaciji.

Br. 011-00-00629/2013-02 od 27.9.2013.