POVERENIK
ZA INFORMACIJE OD JAVNOG ZNAČAJA
I ZAŠTITU PODATAKA O LIČNOSTI

logo novi


POVERENIK
ZA INFORMACIJE OD JAVNOG ZNAČAJA
I ZAŠTITU PODATAKA O LIČNOSTI



logo novi

POVERENIK
ZA INFORMACIJE OD JAVNOG ZNAČAJA I ZAŠTITU PODATAKA O LIČNOSTI

Zastarelo
Čitaj mi

Podnosilac zahteva se 6.06.2011. obratio Povereniku za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti, za mišljenje da li najbliža rodbina (suprug, deca, sestre) imaju pravo na uvid u obdukcioni nalaz umrlog lica, koje je, kako se navodi, preminulo pod čudnim okolnostima.

 

U odgovoru Poverenika, br. 011-00-252 /2009-03 od 6.06.2011.god., navodi se sledeće:

 

„Članom 14. Zakona o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja ("Sl.glasnik RS" br.120/04, 54/07, 104/09 i 36/10)  propisano je da se tražiocu neće omogućiti ostvarivanje prava na pristup informacijam od javnog značaja ako bi se time povredilo pravo na privatnost, pravo na ugled ili koje dugo pravo lica na koje se tražena informacija odnosi, osim ako je lice na to pristalo.

Prema čl.10. stav 6. Zakona o zaštiti podataka o ličnosti(„ Sl glasnik RS“ br. 97/08 i 104/09-dr.zakon), saglasnost odnosno pristanak  za obradu ličnih podataka (obrada podrazumeva i stavljanje na uvid ili činjenje dostupnim na drugi način) za  lice koje je umrlo, mogu dati supružnik, deca sa navršenih 15 godina života, roditelji, braća i sestre, odnosno zakonski naslednik umrlog.

Iz toga proističe potvrdan odgovor na Vaše pitanje da pravo na uvid u obdukcioni nalaz preminule, imaju navedeni članovi porodice.

Uz to, još jedno pojašnjenje:

Pravo na uvid u obdukcioni nalaz i/ ili na dobijanje njegove kopije, možete ostvariti podnošenjem zahteva za slobodan pristup informacijama od javnog značaja, instituciji koja ga poseduje, na osnovu Zakona o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja. U tom slučaju tražene informacije učinjene dostupnim tražiocu tj. vama, mogle bi biti dostupne i svakom drugom potencijalnom tražiocu, kao reprezentu javnosti, što podrazumeva vaše odricanje od privatnosti umrle.

U slučaju da ne želite da tražene informacije budu dostupne javnosti , već samo vama, u tom slučaju možete ostvariti pravo na uvid i/ili na dobijanje kopije dokumenta na osnovu Zakona o zaštiti podataka o ličnosti, takođe podnošenjem zahteva instituciji kod koje se dokument nalazi.

Za slučaj da institucija ne postupi po vašem zahtevu ili odbije vaš zahtev, bez obzira po kom osnovu ste podneli zahtev, tada možete izjaviti žalbu Povereniku.

Više informacija o načinu ostvarivanja i jednog i drgog prava možete naći na sajtu Poverenika www.poverenik.rs,  gde možete preuzeti i formulare zahteva i žalbi.“

 

(Iz odgovora Poverenika, br. 011-00-252 /2009-03  od 6.06.2011.god.)