POVERENIK
ZA INFORMACIJE OD JAVNOG ZNAČAJA
I ZAŠTITU PODATAKA O LIČNOSTI

logo novi


POVERENIK
ZA INFORMACIJE OD JAVNOG ZNAČAJA
I ZAŠTITU PODATAKA O LIČNOSTI



logo novi

POVERENIK
ZA INFORMACIJE OD JAVNOG ZNAČAJA I ZAŠTITU PODATAKA O LIČNOSTI

Čitaj mi

01.12.2008.Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti ocenjuje da je Klinički centar Srbije jučerašnjim saopštenjem u kome pored ostalog navodi da je imao saglasnost Jovanke Broz za objavljivanje naročito osetljivih podataka o njenom zdravstvenom stanju, mogao, bar u izvesnoj meri da dezinformiše javnost.

Nadzorom, koji su ovlašćena lica poverenika sprovela neposredno u Kliničkom centru, utvrđeno je da ne postoji saglasnost koja bi, u skladu sa odredbama Zakona o zaštiti podataka o ličnosti i Zakona o pravima pacijenata mogla biti relevantna.

S tim u vezi poverenik Rodoljub Šabić je izjavio i sledeće:

„Radi provere navoda iz saopštenja Kliničkog centra i uvida u sadržinu dokumenta koji sadrži navedenu saglasnost, ovlašćena lica poverenika izvršila su i neposredan nadzor u prostorijama Kliničkog centra Srbije. Tom prilikom je konstatovano da ne postoji zakonom predviđena pismena saglasnost za obradu podataka.

Predstavnici KCS izjavili su da je saglasnost uzeta usmenim putem „jer su kao lekari procenili da ne treba time da je opterećuju u tom trenutku, da ona razmišlja šta je potpisala, jer nije u dobrom zdravstvenom stanju. Saglasnost je uzeta usmenim putem i to još prvog dana 23.8.2013. godine, kada je primljena u Urgentni centar oko 17.15, pre početka konferencije za štampu."

Imajući u vidu odredbe čl. 15 i 17. Zakona o zaštiti podataka o ličnosti koje predviđaju uslove i način pribavljanja pristanka na obradu podataka o ličnosti jasno je da ovakva i ovako pribavljena "saglasnost" ne može imati pravno dejstvo.

Po zakonu pristanak za obradu naročito osetljivih podataka daje se isključivo u pisemnom obliku, koji sadrži oznaku podataka koji se obrađuje, svrhu obrade i način njihovog korišćenja.

Ako davalac pristanka nije pismen ili iz drugog razloga nije u stanju da pristanak svojeručno potpiše, pristanak je punovažan ako dva svedoka svojim potpisima potvrde da pismeno sadrži izjavu volje davaoca pristanka.

Uz to i takav, pismeni pristanak je, po zakonu punovažan tek uz uslov da rukovalac ličnim podacima prethodno obavesti lice o svim okolnostima iz člana 15. Zakona, što očigledno nije učinjeno.

Pored svega navedenog, neophodno je voditi računa i o tome da je, kako to stoji i u saopštenjima Kliničkog centra, Jovanka Broz primljena u „polusvesnom stanju", a da je sutradan došlo tek do „blagog poboljšanja svesti". Pod takvim okolnostima, čak i kad bi postojala njena pisana saglasnost, ne bi bilo održivo tretirati je kao validnu."

 


Zbirni mesečni statistički podaci
na dan 29.2.2024.

U PROCEDURI: 13.491
OBRAĐENO: 151.189

Opširnije...