POVERENIK
ZA INFORMACIJE OD JAVNOG ZNAČAJA
I ZAŠTITU PODATAKA O LIČNOSTI

logo novi


POVERENIK
ZA INFORMACIJE OD JAVNOG ZNAČAJA
I ZAŠTITU PODATAKA O LIČNOSTI



logo novi

POVERENIK
ZA INFORMACIJE OD JAVNOG ZNAČAJA I ZAŠTITU PODATAKA O LIČNOSTI

Čitaj mi

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti i Zaštitnik građana apeluju da se pri izveštavanju o životima građana, čak i kada se radi o javnim ličnostima, mnogo više pažnje povede o privatnosti i elementarnoj taktičnosti, kao elementima ljudskog dostojanstva.

Način na koji je u javnost plasirana vest o odlasku poznatog glumca Dragana Nikolića u bolnicu ne samo da je protivan obavezi čuvanja tajnosti podatka o zdravstvenom stanju, već je naneo nepotrebno i neprimereno uznemirenje njegovoj porodici, koja se obratila zaštitniku i povereniku.

Poverenik i Zaštitnik podsećaju na obavezu svih zaposlenih u zdravstvenim institucijama da zaštite pravo na privatnost pacijenta i porodice. Istovremeno, iako ni jedan ni drugi organ nema kontrolna ovlašćenja prema medijima, zaštitnik i poverenik apeluju na medijske poslenike da, zarad tiraža i senzacionalizma, ne žrtvuju dostojanstvo i taktičnost prema ljudima, koji, čak i kada su javne ličnosti, imaju pravo da u određenim situacijama budu „ostavljeni na miru".

Dva organa podsećaju i da kodeks novinarske profesije striktno propisuje poštovanje ljudskog dostojanstva i pažljiv i profesionalan, odgovoran odnos prema ljudima.

Odgovorno bi trebalo da se ponašaju i građani koji na društvenim mrežama prenose različite informacije, uključujući i one sa potencijalno uznemirujućim sadržajem. Poštovanje dostojanstva ličnosti nije samo obaveza koja proizlazi iz kodeksa neke profesije, nego i opšte načelo svakog društva koje poštuje prava građana.

 


Zbirni mesečni

statistički podaci

Na dan 29.3.2024.

U PROCEDURI: 13.460

OBRAĐENO: 153.085

Opširnije...