POVERENIK
ZA INFORMACIJE OD JAVNOG ZNAČAJA
I ZAŠTITU PODATAKA O LIČNOSTI

logo novi


POVERENIK
ZA INFORMACIJE OD JAVNOG ZNAČAJA
I ZAŠTITU PODATAKA O LIČNOSTI



logo novi

POVERENIK
ZA INFORMACIJE OD JAVNOG ZNAČAJA I ZAŠTITU PODATAKA O LIČNOSTI

Čitaj mi

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti uputio je Republičkom javnom tužilaštvu dopis kojim ga je obavestio o rezultatima postupka nadzora nad sprovođenjem Zakona o zaštiti podataka o ličnosti, a povodom obrade ličnih podataka porodilja od strane preduzeća Care Direct na osnovu ugovora o saradnji sa više zdravstvenih ustanova širom Srbije. Uz dopis Poverenik je dostavio Tužilaštvu i Zapisnik o izvršenom nadzoru, kao i sva druga relevantna dokumenta prikupljena u toku postupka nadzora, u svrhu preduzimanja mera iz okvira nadležnosti tužilaštva.

 

Rezultati sprovedenog nadzora izazivaju sumnju da bi u nemalom broju slučajeva potpisi porodilja na formularima za saglasnost za obradu podataka mogli biti neverodostojni odnosno falsifikovani.

U postupku nadzora preduzeće Care Direct je potvrdilo da ima ugovor o saradnji sa 45 zdravstvenih ustanova sa teritorije Republike Srbije na osnovu kojih mu te ustanove stavljaju na raspolaganje određeni prostor i kadrovske kapacitete. A na osnovu ugovora o delu sa preduzećem zdravstveni radnici vrše podelu materijala i prikupljenih obrazaca u koji se upisuju podaci o ličnosti porodilja "uz njihov obavezan potpis".

Primera radi, samo u slučaju podataka o ličnosti žena koje su se porodile u jednom porodilištu, u Novom Sadu, uvidom u uzorak od 398 potpisanih formulara utvrđeno je da je čak 116 tih obrazaca potpisano inicijalima porodilja. Navedena činjenica, zajedno sa izjavama pojedinih porodilja čiji "potpisani" obrasci su pronađeni u postupku nadzora, a koje su kategorične u tome da ništa nisu potpisale, ukazuje na postojanje indicija da bi u vezi sa obradom podataka porodilja moglo biti počinjeno više krivičnih dela.

S obzirom na realnu mogućnost sličnih dešavanja i u nekim drugim od 45 porodilišta, koja se nalaze na područjima nadležnosti većeg broja tužilaštava, Poverenik je o svemu obavestio Republičko javno tužilaštvo očekujući da ono oceni potrebu i obim preduzimanja daljih mera iz svoje nadležnosti.

 

 


Zbirni mesečni

statistički podaci

Na dan 29.3.2024.

U PROCEDURI: 13.460

OBRAĐENO: 153.085

Opširnije...