POVERENIK
ZA INFORMACIJE OD JAVNOG ZNAČAJA
I ZAŠTITU PODATAKA O LIČNOSTI

logo novi


POVERENIK
ZA INFORMACIJE OD JAVNOG ZNAČAJA
I ZAŠTITU PODATAKA O LIČNOSTI



logo novi

POVERENIK
ZA INFORMACIJE OD JAVNOG ZNAČAJA I ZAŠTITU PODATAKA O LIČNOSTI

Čitaj mi

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti okončao je postupak nadzora nad primenom Zakona o zaštiti podatka o ličnosti (ZZPL) u Republičkom fondu zdravstvenog osiguranja (RFZO), povodom objavljivanja na internetu, od strane člana Upravnog odbora RFZO, Marjana Rističevića, ličnih podataka maloletne osiguranice, iz matične evidencije Fonda i tim povodom uputio odgovarajuće Upozorenje.

U postupku nadzora utvrđene su nepravilnosti u postupanju RFZO u obradi podataka o ličnosti osiguranika, kako u vidu stavljanja na raspolaganje, bez valjanog pravnog osnova, članu Upravnog odbora, ličnih podataka iz matične evidencije, tako i u vidu nepreduzimanja potrebnih tehničkih, kadrovskih i organizacionih mera zaštite podataka o ličnosti saglasno obavezi propisanoj članom 47. ZZPL.

U postupku nadzora je utvrđeno da iako, kako stoji u izjašnjenju koje je RFZO dao "podaci o ličnosti pojedinačnog osiguranika nisu dostupni članovima Upravnog odbora", navedeni član Upravnog odbora jeste telefonskim putem dobio podatke o ličnosti koje je kasnije objavio. U izjašnjenju RFZO se navodi da osim tih podataka koje je objavio, nije dobio nikakve druge što, s obzirom na potpuno, nedopustivo neformalan način pribavljanja ličnih podataka, nije moguće proveriti.

U vezi sa zahtevom da se izjasni o pravnom osnovu i svrsi objavljivanja podataka od strane člana Upravnog odbora, odnosno njihovom iznošenju u raspravi sa političkim neistomišljenicima, kao i o tome da li je to eventualno urađeno u ime Fonda, u izjašnjenju RFZO je navedeno da "odgovor na to pitanje može dati isključivo gospodin Rističević".

Navedene činjenice, budući da za obradu konkretnih ličnih podataka nije ovlašćen ni Upravni odbor, a pogotovo ne pojedini članovi, reč je o nedozvoljenoj i kažnjivoj obradi podataka, i to kako sa stanovišta Zakona o zaštiti podataka o ličnosti tako i sa stanovišta samog Zakona o zdravstvenom osiguranju.

Poverenik će protiv Fonda i odgovornog člana Upravnog odbora podneti zahteve za pokretanje prekršajnog postupka.

Poverenik je, nalazeći da činjenice ukazuju na to da postoje osnovi sumnje da je izvršeno krivično delo iz člana 146. KZS spise predmeta dostaviti Republičkom javnom tužilaštvu da ono, s obzirom na to da se navedeno krivično delo iz stava 1. i 2. čl. 146. goni po privatnoj tužbi, a iz stava 3. po službenoj dužnosti, odluči da li će postupak po službenoj dužnosti biti pokrenut kao i o tome koje konkretno tužilaštvo bi u tom slučaju bilo nadležno.

Čl.146. KZS

(1) Ko podatke o ličnosti koji se prikupljaju, obrađuju i koriste na osnovu zakona neovlašćeno pribavi, saopšti drugom ili upotrebi u svrhu za koju nisu namenjeni, kazniće se novčanom kaznom ili zatvorom do jedne godine.

(2) Kaznom iz stava 1. ovog člana kazniće se i ko protivno zakonu prikuplja podatke o ličnosti građana ili tako prikupljene podatke koristi.

(3) Ako delo iz stava 1. ovog člana učini službeno lice u vršenju službe, kazniće se zatvorom do tri godine.

 


Zbirni mesečni statistički podaci
na dan 29.2.2024.

U PROCEDURI: 13.491
OBRAĐENO: 151.189

Opširnije...