POVERENIK
ZA INFORMACIJE OD JAVNOG ZNAČAJA
I ZAŠTITU PODATAKA O LIČNOSTI

logo novi


POVERENIK
ZA INFORMACIJE OD JAVNOG ZNAČAJA
I ZAŠTITU PODATAKA O LIČNOSTI



logo novi

POVERENIK
ZA INFORMACIJE OD JAVNOG ZNAČAJA I ZAŠTITU PODATAKA O LIČNOSTI

Zastarelo
Čitaj mi

Poverenik za informacije od javnog značaja Rodoljub Šabić učestvovao je u Novom Pazaru u radu seminara o slobodnom pristupu informacijama, organizovanog u saradnji sa Misijom OEBS-a u našoj zemlji, a posvećenog novinarima i predstavnicima medija. U obraćanju učesnicima Poverenik je naglasio  da, novinari i mediji, doslednim insistiranjem na slobodi pristupa informacijama, mogu dati izuzetno značajan doprinos ostvarivanju vitalno važnih tranzicionih ciljeva društva.

Poverenik Rodoljub Šabić je pored ostalog rekao:

„Demokratskom društvu je potrebna bitno drugačija atmosfera od ove koju imamo. Naš medijski prostor je doslovno kontaminiran neistinama, dezinformacijama, poluistinama. Medijima hronično nedostaju pouzdane, dokumentovane informacije, pre svega iz i o radu vlasti. U interesu je normalnog toka demokratske tranzicije da im te informacije budu dostupne.

Mediji mogu dati doprinos i u borbi protiv korupcije. Korupcija je kod nas hroničan, sistemski problem i otela se kontroli. U očima međunarodne javnosti ocenjeni smo veoma lošom ocenom a u percepciji ogromne većine naših građana korupcija je jedan od najvećih problema društva. A iskustva drugih zemalja i upozorenja međunarodnih eksperata upućuju na to da su veća preglednost rada i dostupnost podataka o radu vlasti medijima i građanima u najdirektnijoj korelaciji sa smanjenjem korupcije. Zato je potrebno da vlast brže stvara pretpostavke za  slobodan pristup informacijama, i da otklanja prepreke, uključujući onu „poverljivost“ koja  prikriva razne nelegitimne interese a pri tom još i vređa zdrav razum i dostojanstvo građana i javnosti.

Veoma je važno da vlast, pre svega Vlada, konačno aktivira mehanizme neophodne za normalnu primenu zakona o slobodnim pristupu informacijama, obezbedi korektniji odnos prema zahtevima novinara i građana i bitno proširi krug informacija koje su najširoj javnosti dostupne i bez posebnog zahteva, njihovim javnim objavljivanjem uključujući i internet. Novinari i mediji kao dežurni čuvari javnosti ne samo da imaju pravo i obavezu da to zahtevaju nego i moć i društveni uticaj kojim te legitimne zahteve mogu da potkrepe. Tu moć i taj uticaj treba i da koriste, i u svom  interesu i interesu celog društva.“

 


Zbirni mesečni

statistički podaci

Na dan 29.3.2024.

U PROCEDURI: 13.460

OBRAĐENO: 153.085

Opširnije...